Ilmainen toimitusvaihtoehto yli 100€ ostoksille & 30 päivän ilmainen palautusoikeus
Ruotsalaista suunnittelua & laatua
4,6 tähteä 5:stä yli 610 000 arvostelua
Cart icon

Vedenpitävä vs vettähylkivä

31. lokakuuta 2023

Oikeanlaisten päällysvaatteiden valinta on tärkeää riippumatta siitä, onko luvassa rankkasade, kevyitä sadekuuroja tai tihkusade. Vedenpitävien, vettähylkivien ja kosteutta kestävien materiaalien välillä on huomattavia eroja, ja kun tunnet niiden hyvät ja huonot puolet, voit valita tarpeisiisi sopivat takit ja housut. Pysy kuivana ja valmistaudu kaikenlaisiin keleihin, tutustumalla ulkoiluvaatteiden maailmaan, niiden suojaaviin ominaisuuksiin ja laittamalla tiedon käytäntöön.

Tiiviisti kudotut materiaalit (esim nylon tai polyester)Vettä hylkiväVedenpitävä
Vähäinen suoja sateelta.Keskitasoinen suoja sateelta.Korkeatasoinen suoja sateelta.
Kestää jonkin verran sadekuuroja.Kevyet ja lyhyet sadekuurot, kohtalainen lumisadeVoimakkaat ja pitkäkestoiset sadekuurot ja märkä lumisade.
DWR-käsittelyVedenpitävä kalvo, DWR-käsittely, teipatut saumat ja vettähylkivät vetoketjut.

Eri materiaalivaihtoehdot

Vaatteilla jotka on tehty tiiviisti kudotusta materiaalista (yleenstä nylonista tai polyersterista) on alhaisin vedensuojaustaso. Sillä tarkoitetaan kankaita tai materiaaleja, jotka kestävät hieman kosteutta. Veden imeytyminen tiiviisti kudotun materiaalin läpi kestää jonkin aikaa. Tällaiset vaatteet soveltuvat hyvin kevyisiin sadekuuroihin. Sateessa tulet tuntemaan olosi helposti kosteaksi, mutta vaatteet kuivuvat toisaalta nopeasti, kun sade on lakannut.

Mitä tarkoittaa vettä hylkivä?

Vettä hylkivä kangas suojaa vedeltä paremmin kuin edellä mainitut materiaalit, mutta se ei silti ole vedenpitävä. Sillä tarkoitetaan materiaalin kykyä vastustaa veden imeytymistä tai kykyä hylkiä vesipisaroita kosketuksen yhteydessä. Vettä hylkivät kankaat on DWR-käsitelty (Durable Water Repellent). Tämä käsittely luo pinnan, joka hylkii vettä, jolloin vesi helmeilee ja valuu pois sen sijaan, että se imeytyisi heti kankaaseen. Vaha on myös suosittu vettähylkivä käsittely joissakin ulkoiluvaatteiden materiaaleissa, kuten puuvillakankaassa. 

Lisäämällä vaatteisiisi vettä hylkivän käsittelyn voit antaa niille paremman suojan sadetta vastaan. Vesi imeytyy kuitenkin lopulta vaatteisiin rankkasateessa tai pitkäaikaisessa altistumisessa sateelle. Ajan mittaan ja kovassa käytössä vettä hylkivä käsittely on uusittava, jotta sen tehokkuus säilyy.

Lue lisää: Mikä on DWR (Durable Water Repellent)?

Mitä tarkoittaa vedenpitävä?

Vedenpitävällä materiaalilla on korkea vedenpitävyystaso. Kaksi tärkeintä tapaa tehdä materiaalista vedenpitävä ovat kalvo ja pinnoite. Useimmissa intensiiviseen toimintaan tarkoitetuissa ulkoiluvaatteissa on kalvo.

Kalvo on tekninen este, joka päästää vesihöyryn ulos vaatteen sisältä ja estää samalla vesipisaroiden pääsyn vaatteen sisälle. Vedenpitävillä kalvoilla valmistetut vaatteet ovat hyvin hengittäviä ja tarjoavat samalla erinomaisen suojan sateelta.

Miten kalvolliset vedenpitävät kankaat toimivat?

Hengittävät, vedenpitävät materiaalit koostuvat ulkokankaasta, sisäpuolelle laminoidusta vedenpitävästä kalvosta ja usein kolmannesta materiaalista, mukavuutta lisäävästä sisävuoresta.

Kalvoja on eri tyyppisiä, mutta ne kaikki estävät vettä pääsemästä vaatteen sisäpuolelle ja päästävät samalla vesihöyryn ulos vaatteen sisältä. Tämä fiksu rakenne takaa, että pysyt kuivana ja tunnet olosi mukavaksi myös kosteissa olosuhteissa.

Vedenpitävä kalvo on hauras, ja mahdolliset repeämät tai vahingoittuneet kohdat vaarantavat sen vedenpitävyyden. Kestävyyden lisäämiseksi kalvo laminoidaan kestävämmän kankaan sisäpuolelle, joka toimii ulkokerroksena. Ulkokerros on usein tiiviisti kudottua materiaalia, joka on DWR-käsitelty vettä hylkiväksi, jotta vesi ei pääse imeytymään ulkokankaan läpi ja vaikuttamaan vaatteen hengittävyyteen.

Myös kalvon sisäpuoli on suojattava, jotta se ei vaurioidu. Tämä voidaan tehdä irtonaisella sisävuorella, suojapinnoitteella tai laminoimalla sisäpuolelta. Eri rakennetyyppejä kutsutaan usein 2-, 2.5- tai 3-kerroksisiksi.

Kuorivaatteiden eri rakenteet

2 kerrosta (2L): Tässä mallissa vedenpitävä kalvo on laminoitu ulkokankaan sisäpuolelle. Sisävuori on erillinen, mikä antaa miellyttävän tunteen ihoa vasten.

2,5 kerrosta (2,5 l): Tämä tyyppi sisältää vedenpitävän kalvon, joka on laminoitu ulkokankaan sisäpuolelle. Löysän sisävuoren sijaan sisäpuolelle kalvoon on suihkutettu tai painettu suojapinnoite. Tämä suojaa kalvoa hankaukselta ja tekee vaatteesta kevyemmän ja helposti pieneen tilaan pakattavan.

3 kerrosta (3L): Tässä on ulkokangas, vedenpitävä kalvo ja sisävuori jotka on liitetty tiiviisti yhteen yhdeksi kankaaksi. Tämä rakenne tarjoaa erinomaisen kestävyyden ja suojan.

Täysin teipatut saumat

Materiaalin vedenpitävyys heikkenee saumoissa, joissa neula tekee kalvoon pieniä reikiä, joista vesi voi vuotaa läpi. Tämä tarkoittaa, että kaikki vedenpitävien vaatteiden saumat ovat heikkoja kohtia, jotka on vahvistettava vedenpitävällä teipillä estämään vettä vuotamasta läpi vaatteen sisälle.

Vettähylkivät vetoketjut

Vetoketjut ovat toinen heikko kohta, jossa vesi voi vuotaa ompeleiden ja vetoketjun hampaiden läpi. Tuotetta valitessa, etsi aina vaihtoehto vedettähylkivillä vetoketjujlla vuotojen välttämiseksi.

Miten vedenpitävyyttä mitataan?

Vesipilaritesti (Hydrostatic Head test) mittaa materiaalin vedenpitävyyttä. Vedenpitävyysluokitus eli vesipilariarvo osoittaa, kuinka suurta vedenpainetta kalvo kestää ennen kuin vesi menee kankaasta läpi, ja se ilmaistaan millimetreinä (mm).

Aikaisemmin tämäntyyppinen testi tehtiin kaatamalla vettä ohueen putkeen joka oli asetettu kankaan päälle ja mittaamalla, kuinka paljon painetta kangas kestää ennen kuin se vuotaa. Tämän vuoksi on tavallista käyttää vesipilaripaine nimitystä luokituksen toisena nimenä. Nykyään testit ovat automatisoituja, ja mitatut arvot voivat vaihdella huomattavasti riippuen siitä, kuinka nopeasti painetta lisätään. Käytämme materiaaliemme vedenpitävyyttä testatessamme japanilaista standardia JIS L 1092.

Mitä korkeampi vesipilari, sitä vedenpitävämpi materiaali. Myös vaatteen rakenne, sääolosuhteet ja käyttö vaikuttavat vedenpitävyyteen. 

VesipilariarvoSääolosuhteet
5 000 - 10 000 mmKestää kevyttä sadetta, kohtalaista lumisadetta ja kevyttä painetta.
10 000 - 15 000 mmKestää kohtalaista sadetta, normaalia lumisadetta ja kevyttä painetta.
15 000 - 20 000 mmKestää pitkäkestoista ja rankkaa sadetta, märkää lumisadetta ja jonkin verran painetta.
20 000 mm +Kestää jatkuvaa ja rankkaa sadetta, märkää lumisadetta ja korkeaa painetta.

Hengittävyyden merkitys

Kun hengittävyys on heikentynyt, tuntuu usein siltä, että vedenpitävä vaatetus on läpimärkä. Ilman hengittävyyttä lämmin ja kostea ilma ei pääse poistumaan vaatteiden sisältä, jolloin olo on kostea ja nihkeä.

Hengittävyys voi heikentyä, kun vaatteen pintakangas on läpimärkä, koska se estää vesihöyryn pääsyn kudoksen läpi. Ulkokankaan DWR-käsittelyn ansiosta vesi helmeilee ja valuu pois, mikä pidentää siihen kuluvaa aikaa, että materiaali kastuu läpimäräksi.

Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän kosteaa ilmaa pitäisi päästä vaatteesta ulos, eikä kalvon hengittävyys välttämättä pysy mukana. Siksi vedenpitävissä vaatteissa on oltava tuuletusvetoketjut. Niiden avulla voit päästää lämpimän ja kostean ilman nopeasti ulos intensiivisen liikunnan aikana.

Hengittävyys mitataan laboratoriossa, ja se osoittaa materiaalin kyvyn vapauttaa kehon kosteutta. Se mitataan grammoina g/m²/24h eli grammoina mitattuna vesimääränä, jonka neliömetri kangasta päästää läpi vuorokaudessa. Mitä korkeampi hengittävyysluokitus on, sitä hengittävämpi materiaali on.

HengittävyysluokitusToiminnan taso
5,000 - 10,000 g/m².Matalan intensiteetin aktiviteetit, kuten kävely ja kevyt laskettelu.
10,000 - 15,000 g/m².Keskitason intensiteetin aktiviteetit, kuten vaellus tai laskettelu.
15 000 - 20 000 g/m² +Korkean intensiteetin aktiviteetit, kuten juoksu tai ylämäkeen kävely.

Mikä on oikea valinta?

Se, mikä vedensuoja- ja hengittävyystaso kannattaa valita, riippuu säästä, ilmastosta, aktiviteetista ja intensiteettitasosta. Näiden tekijöiden välisen oikean tasapainon valitseminen auttaa sinua säätelemään kehon lämpötilaa ja pitämää sinut kuivana ja olosi mukavana.

Usein kysytyt kysymykset

×