Ilmainen toimitusvaihtoehto yli 100€ ostoksille & 30 päivän ilmainen palautusoikeus
Ruotsalaista suunnittelua & laatua
4,6 tähteä 5:stä yli 630 000 arvostelua
Etsi kategoria, tuote, aktiviteetti...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Mikä on DWR-käsittely?

25. huhtikuuta 2023

Durable Water Repellent eli DWR on suihke tai pesussa levitettävä hoito, jonka avulla ulkoiluvaatteiden ja -varusteiden pinnasta voidaan tehdä vedenpitävämpi.

Se on tärkeä osa vedenpitävien vaatteiden rakennetta, mutta se ei tee niistä vedenpitäviä. Vedenpitävyys syntyy ulkokankaan ja sisävuoren väliin laminoidusta kalvosta. DWR-pinnoite estää ulkokangasta kastumasta läpimäräksi. Kun ulkokangas on märkä, se heikentää kalvon hengittävyyttä ja saa käyttäjän tuntemaan itsensä kosteaksi ja tahmeaksi, etenkin jos käyttäjällä on kuuma tai hän hikoilee.

Joskus voi tuntua siltä, että vedenpitävät vaatteet vuotavat, mutta vain ulkokangas on läpimärkä. Silloin kehon kosteus jää vaatteiden sisäpuolelle. DWR-käsittely ei tee vaatteistasi vedenpitävämpiä, mutta se auttaa niitä toimimaan paremmin muilla alueilla. Se taas tekee niistä mukavampia käyttää ja parantaa käyttökokemusta.

Lue lisää: Mitä eroa on vedenpitävällä, vedenkestävällä ja vettä hylkivällä?

Miten DWR toimii?

DWR-pinnoite on kemiallinen hoito, joka tekee kankaan ulkopinnasta vettä hylkivän. Se tekee näin muodostamalla ulkokankaan pinnalle kalvon, joka vähentää kankaan pintajännitettä. Kalvo luo suuremman kohtauskulman ulkokankaan ja siihen osuvan veden välille. Se saa veden pisaroitumaan ja muuttumaan pyöreämmäksi, jolloin sitä kankaan on helpompi hylkiä sitä.

Kalvo voi kulua pois ajan myötä kokonaan, ja kehosi lika ja öljyt voivat heikentää sitä. Kun näin tapahtuu, kohtauskulma ulkokankaan ja veden välillä on pienempi, ja kankaan pintajännite kasvaa. Kangas ei enää hylji vettä täydellisesti, joten vesi leviää, tarttuu kankaan pintaan ja lopulta imeytyy sen läpi.

DWR-pinnan hoitaminen

image

DWR-pinnoite kuluu vähitellen kovan käytön ja monien pesujen myötä. Jotta varusteesi toimivat parhaalla mahdollisella tavalla, sinun täytyy uudelleenaktivoida tai uusia niiden DWR-käsittely.

Mutta mistä tiedät, toimiiko DWR? Voit testata DWR-pintaa helposti täyttämällä suihkepullon vedellä ja suihkuttamalla siitä varusteidesi päälle. Jos vesi pisaroituu kankaan pinnalle ja putoaa helposti pois ravistaessasi vaatetta, DWR toimii kunnolla. Jos vesi imeytyy ulkokankaaseen ja tekee siitä tummemman, DWR-käsittely ei toimi oikein, vaan se tulee uudelleenaktivoida tai uusia.

Kun peset DWR-käsiteltyä vaatetta, sinun täytyy uudelleenaktivoida käsittely lämmön avulla. Voit tehdä sen helposti laittamalla vaatteesi kuivausrumpuun 20-30 minuutiksi tai silittämällä ne ohuen kankaan läpi matalalla lämmöllä ilman höyryä. Vedenpitävien vaatteiden pesemistä käsittelevästä oppaastamme voit lukea lisää DWR-käsittelyn uudelleenaktivoimisesta.

Jos peseminen ja uudelleenaktivointi eivät riitä, varusteidesi DWR-käsittely on kulunut pois ja se täytyy uusia. Sinun täytyy ehkä toistaa se 3-6 kuukauden välein riippuen siitä, miten paljon käytät varusteitasi. Vaatteiden ja varusteiden vedenpitävyyskäsittelyä käsittelevästä oppaastamme voit lukea lisää siitä, miten DWR uusitaan suihkekäsittelyn avulla.

×