Ilmainen toimitusvaihtoehto yli 100€ ostoksille & 30 päivän ilmainen palautusoikeus
Ruotsalaista suunnittelua & laatua
4,6 tähteä 5:stä yli 630 000 arvostelua
Etsi kategoria, tuote, aktiviteetti...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Näin peset vedenpitävät vaatteet

25. huhtikuuta 2023

Vedenpitävät vaatteet ovat olennainen osa jokaisen ulkoilua rakastavan vaatekaappia. Kun huolehdit niistä oikein, ne kestävät pidempään ja säilyttävät suojaavat ominaisuutensa. Kerromme sinulle askel askeleelta, miten voit pestä vedenpitävät vaatteesi.

Mutta täytyykö niitä edes pestä?

Vaikka vedenpitävien vaatteiden peseminen olisi mahdollista ja joskus jopa suositeltavaa, niitä kannattaa silti pestä niin harvoin kuin mahdollista. Toisinaan vedenpitävät vaatteet saa raikastettua vain pyyhkimällä tahrat kostealla liinalla tai tuulettamalla ulkona. Tietyt merkit voivat kuitenkin kertoa, että sinun on korkea aika pestä vedenpitävät vaatteesi:

Mutaiset ja selkeästi likaiset vaatteet. Kun varusteesi ovat kuivuneen mudan peitossa tai näkyvästi likaisia, ne on aika pestä. Sotkuisuuden lisäksi lika ja muta voivat vaikuttaa niiden DRW-pintaan ja saada veden imeytymään ulomman kankaan läpi nopeammin, heikentäen samalla vaatteen hengittävyyttä.

Vaatteesi kastuvat läpimäriksi. Tiedät myös, että vaatteet kaipaavat pesua tai uutta DRW-käsittelyä, kun vesi lakkaa pisaroitumasta niiden pinnalle ja imeytyy suoraan ulomman kankaan läpi. Märkä ulompi kangas ei vaikuta kalvon vedenpitävyyteen, mutta se vaikuttaa vaatteen hengittävyyteen ja tekee vaatteen käyttämisestä ikävää.

Lue lisää: Mitä DWR tarkoittaa?

image

Vedenpitävien vaatteiden peseminen pesukoneessa

Valmistelut

Kun valmistelet vaatteesi oikein ennen niiden pesemistä, niiden DWR-pinta ja suojaava kalvo eivät vahingoitu yhtä helposti. Käy läpi kaikki taskut ja poista irtoesineet, vedä kaikki vetoketjut ja tarranauhat kiinni, ja käännä vaatteet nurinpäin. Tämä vähentää hankausta, joka voi kuluttaa DWR-pinnoituksen nopeammin.

2. Pesu

Kun peset vedenpitäviä vaatteitasi, tee se mahdollisimman hellävaraisesti. Tämä pätee niin pesuohjelmaan kuin pesuaineeseenkin.

Pesuaineen valitseminen

Valitse pesuaine, jonka pH-arvo on neutraali. Vedenpitävien vaatteiden pesemiseen soveltuu parhaiten pH 6-8. Tavalliset pesuaineet ovat yleensä emäksisempiä, mikä hajottaa DWR-pinnoitetta. Älä laita pesuainetta koneeseen vaatteiden kanssa. Laita se sen sijaan pesulaatikkoon, josta se leviää koneeseen pesuohjelman oikeassa vaiheessa. Älä käytä turhaan liikaa pesuainetta, sillä se ei tee vaatteistasi puhtaampia.

Älä missään tapauksessa käytä huuhteluainetta, kun peset vedenpitäviä vaatteita. Huuhteluaine täyttää kalvon huokoset ja tuhoaa hengittävyyden pysyvästi.

Pesukoneen täyttäminen

Älä täytä pesukonetta liian täyteen. Pese vedenpitävät vaatteet erikseen ja vain muutama kappale kerrallaan, jotta vaatteet eivät hankaudu yhteen pesuohjelman aikana. Valitse lämpötilaksi 30° ja käytä hellävaraista pesuohjelmaa. Muista tarkistaa vaatteiden pesuohjeista korkein mahdollinen lämpötila, jossa ne voi pestä.

3. Kuivaaminen

DWR-käsittelyn kuivaaminen ja uudelleenaktivoiminen on tärkeää vedenpitävien vaatteidesi suorituskyvyn kannalta.

Ripusta kuivumaan

Kun otat vaatteet pesukoneesta, ripusta ne kuivumaan, jotta ylimääräinen vesi valuu niistä pois. Tämä onnistuu parhaiten ulkona, kylpyammeen yllä tai suihkussa. Kun ylimääräinen vesi on valunut pois, käännä vaatteet taas oikein päin ja anna niiden kuivua kokonaan.

Uudelleenaktivoi DWR lämmöllä

Voit uudelleenaktivoida vaatteiden DWR-pinnan pitämällä niitä kuivausrummussa matalassa lämpötilassa 20-30 minuutin ajan. Eikö sinulla ole kuivausrumpua? Voit uudelleenaktivoida DWR-pinnan myös silitysraudan avulla. Ota höyrytoiminto pois päältä ja valitse lämmin, ei kuuma lämpötila-asetus. Laita ohut pyyhe silitysraudan ja vaatteen väliin, ja silitä se varovasti. Älä laita silitysrautaa suoraan vedenpitävän kankaan päälle!

Vuotaako vedenpitävä vaatteesi?

Kunhan vedenpitävä kalvo ei ole vahingoittunut, vedenpitävät vaatteesi ovat edelleen vedenpitävät. Jos niiden hengittävyys kuitenkin heikentyy, ne voivat tuntua vuotavan.

Jos sinusta pesun jälkeen tuntuu siltä, että vaatteet vuotavat, et ole ehkä uudelleenaktivoinut DWR-käsittelyä kyllin hyvin, tai sinun täytyy tehdä se uudestaan. Voit testata DWR-käsittelyä suihkuttamalla vaatteille vettä suihkepullosta. Jos vesi pisaroituu kankaan pinnalle, DWR-käsittely on kunnossa. Jos kangas muuttuu tummaksi ja vesi leviää siihen tahran tavoin, DWR-käsittely täytyy uudelleenaktivoida tai uusia.

Kaikki vedenpitävät vaatteet valmistetaan materiaaleista, joille on tehty DWR-käsittely valmistusprosessin aikana. Ajan ja ahkeran käytön myötä se kuluu, ja sinun täytyy käsitellä vaatteesi uudelleen, jotta niiden vedenpitävyys ja hengittävyys pysyvät ennallaan.

Lue lisää siitä, miten voit tehdä vaatteillesi uuden DWR-käsittelyn.

×