Ilmainen toimitusvaihtoehto yli 100€ ostoksille & 30 päivän ilmainen palautusoikeus
Ruotsalaista suunnittelua & laatua
4,6 tähteä 5:stä yli 580 000 arvostelua
Etsi kategoria, tuote, aktiviteetti...
Cart icon
Naiset
Miehet
Asusteet
Oppaat
Tarjoukset

Opas kerrospukeutumiseen

16. lokakuuta 2023

Ulkoillessa oikeanlainen pukeutuminen voi merkitä eroa ikimuistoisen ja kurjan kokemuksen välillä. Olipa sitten kyseessä vaellus talven pakkasessa, syksyn raikkaasta ilmasta nauttiminen tai kesän helteessä retkeily, kerrospukeutuminen on avain mukavuuteen ja sopeutumiskykyyn.

Tässä oppaassa käymme läpi kerrospukeutumisen taidon ja näytämme, kuinka voit säädellä kehon lämpötilaa lisäämällä tai vähentämällä kerroksia. Oikealla pukeutumistavalla voit tuntea olosi mukavaksi ja olet valmiina kaikkiin sääolosuhteisiin ympäri vuoden.

Miksi palelemme?

Ymmärtääksesi kerrospukeutumisen salat ja kuinka se toimii eduksesi, on tärkeää myös ymmärtää kuinka kehosi menettää lämpöä ympäristöönsä ja tiede sen taustalla.

Säteily: Kehosi lähettää lämpöä infrapunasäteinä. Kun ympäristö on kylmempää kuin ihosi, menetät lämpöä. Käytä eristäviä kerroksia ja lämmintä pipoa estääksesi tämän.

Johtuminen: Lämpöhäviö suorassa kosketuksessa kylmempien esineiden tai pintojen kanssa. Käytä lämpimiä sukkia, eristäviä kerroksia ja vedenpitävää päällyskerrosta tämän estämiseksi.

Kuljettuminen: Lämmönsiirto liikkuvan ilman tai nesteen kautta. Tuuli tai hiki ihollasi aiheuttaa konvektiivista lämpöhäviötä. Estä tämä kostetutta imevällä aluskerrastolla ja tuulenpitävillä kuorikerroksilla.

Haihtuminen: Lämpöhäviö kosteuden haihtumisen kautta, kuten hiki. Fyysisen toiminnan tai kuumalla säällä hikoilet jotta elimistösi jäähtyy. Mutta kylmässä liiallinen kosteus voi saada sinut tuntemaan olosi kylmäksi. Vältä tämä kosteutta siirtävällä aluskerrastolla.

Kerrospukeutumisen periaate

Kerrospukeutuminen on käytännöllinen tapa pukeutua ulkoiluun. Se varmistaa mukavuuden ja suojaa vaihtelevissa sääolosuhteissa. Se tarkoittaa pukeutumista useaan eri vaatekerrokseen, jotka yhdessä auttavat säätelemään kehon lämpötilaa ja kosteutta.

Kerrospukeutuminen on tehokasta ympäri vuoden ja sitä voi mukauttaa erilaisiin lämpötiloihin ja sääolosuhteisiin. Kylmällä säällä voit lisätä kerroksia, jotta pysyt lämpimänä eikä sinun tarvitse tuntea oloasi liian kuumaksi. Mikäli koet, että tulee liian lämmin voit helposti vähentää kerroksen tai kaksi pysyäksesi viileänä ja kuivana.

Kerrospukeutumisen pääperiaate on pienten ilmataskujen luominen jokaisen vaatekerroksen väliin. Nämä ilmataskut toimivat eristeenä, sitovat lämpöä ja pitävät sinut lämpimänä. Tämä käytäntö on tehokkaampi lämmön säilyttämisessä kuin yhden paksun ulkotakin käyttäminen.

Aluskerrastot - Kosteudenhallinta

Lähimpänä ihoasi käytetty aluskerrasto tai tekninen alusasu on tärkeässä roolissa siirtämällä hikeä tehokkaasti pois iholta. Kuivana pysyminen on ratkaisevan tärkeää, jotta vältät palelemisen ja se vähentää myös hankausriskiä.

Valittavana on paljon erilaisia materiaaleja ja painoluokkia, kun on kyse aluskerrastosta. Puuvillaa on hyvä välttää aluskerrastossa, koska se säilyttää kosteuden. Harkitse sen sijaan merinovillasta ja synteettisistä materiaaleista valmistettuja aluskerrastoja kosteudenhallinnan parantamiseksi.

Merinovilla

● Matala tai kohtalainen aktiivisuustaso

Merinovilla tarjoaa luonnollisen eristyksen ja ylivoimaisen lämmönsäätelyn, joka pitää sinut lämpimänä kylmässä ja siirtää tehokkaasti kosteutta liikkumisen ja hikoilun aikana, mikä estää ylikuumenemisen.

Merinovillakuiduilla on myös luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia, jotka estävät hajua aiheuttavien bakteerien kasvua. Tämä tekee merinovillasta parhaan vaihtoehdon pitkäkestoiseen käyttöön ilman epämiellyttäviä hajuja.

Vaikka merinovilla tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn, se on myös yleensä vähemmän kestävää kuin synteettiset vaihtoehdot ja vaatii huolellisempaa pesua ja kuivaamista. Ratkaisuna monet pitävät merinovillan ja synteettisen materiaalin yhdistelmää kestävyyden parantamiseksi.

Synteettiset materiaalit

● Korkea aktiivisuustaso

Synteettiset aluskerrastot on suunniteltu menestymään vaativassa ulkoilussa. Ne ovat erinomaisia kosteuden siirtämisessä, ja poistavat hien nopeasti iholtasi pitääkseen sinut kuivana. Niiden nopeasti kuivuvat ominaisuudet varmistavat, että tunnet olosi mukavaksi intensiivisen toiminnan tai odottamattomien sadekuurojen aikana.

Synteettiset aluskerrastot ovat erittäin kestäviä pitkäaikaisessakin käytössä ja toistuvista pesukerroista huolimatta ilman että niiden suorituskyky kärsii. On kuitenkin syytä huomata, että synteettisessä materiaalissa haju säilyy herkästi intensiivisen aktiviteetin jälkeen, mikä vaatii niiden pesemistä ja puhdistamista usein, jotta ne pysyvät raikkaina.

Välikerros - eristys ja lämpö

Välikerrokset sitovat ilmaa materiaaliin ja luovat eristyskerroksen, joka auttaa säilyttämään kehosi lämpöä. Välikerrosten eristysominaisuudet liittyvät läheisesti niiden kykyyn sitoa ja säilyttää ilmaa. Mitä enemmän ilmaa nämä kerrokset voivat sisältää, sitä paremmin ne eristävät.

Välikerrokset on suunniteltu sitomaan lämpöä ilman, että niihin kertyy kosteutta. Ne helpottavat kosteuden kulkua ulompiin kerroksiin varmistaen, että pysyt lämpimänä jopa raskaan intensiivisen liikunnan aikana. Hengittävyys mahdollistaa optimaalisen lämmönsäätelyn kaikenlaisessa ulkoilussa.

Fleece

● Vaihtelevat sääolosuhteet
● Korkea aktiivisuustaso

Fleece tunnetaan poikkeuksellisesta lämpö-paino-suhteestaan. Se tarjoaa merkittävän eristyksen pitääkseen sinut lämpimänä lisäämättä tarpeetonta turhan paksua kerrosta tai painoa, mikä tekee siitä mukavan ja monipuolisen kaikenlaiseen ulkoiluun.

Lisäksi fleece on erinomainen kosteudenhallinnassa, sillä se siirtää kosteutta, hengittää hyvin ja kuivuu nopeasti. Tämän ansiosta kosteus pääsee poistumaan, mikä on ratkaisevan tärkeää lämmönsäätelyssä raskaan intensiivisen liikunnan aikana.

Koska Fleece ei ole tiukasti kudottua materiaalia, niin se ei kuitenkaan suojaa tuulelta. Siksi tuulenpitävä kuorivaate on tärkeä tuulisissa olosuhteissa.

Kevyet eristävät takit tai liivit

● Kylmä ja kuiva sää
● Matala tai kohtalainen aktiivisuustaso

Kevyet eristävät takit tai liivit ovat loistavia vaihtoehtoja välikerrokseksi koska ne tarjoavat erinomaista lämpöä lisäämättä turhan paksua materiaalia tai painoa kerrospukeutumiseen. Ne on myös helppo pakata pieneen tilaan ja kantaa mukana repussa.

Mitä tulee eristykseen, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: untuva tai synteettinen materiaali. Untuvaeriste tarjoaa korkeamman lämpö-painosuhteen, mutta menettää eristävät ominaisuudet märkänä. Toisaalta synteettinen materiaali on usein kestävämpää ja budjettiystävällisempää, vaikka se voi viedä enemmän tilaa.

Kuorikerros - Suojaa sääolosuhteilta

Kuorikerros, joka on uloin kerros, toimii suojana säältä. Tarvitsemasi suojan taso voi vaihdella sääolosuhteiden mukaan. Sen pitäisi kuitenkin kestää tuulta ja vähintään hylkiä vettä. Vedenpitävä kuorivaate on kuitenkin välttämätön kovassa tai jatkuvassa sateessa.

Hardshell

● Kylmä tai märkä sää
● Suoja kovaa sadetta ja tuulta vastaan

Hardshell tuotteet ovat monipuolisia kuorivaatteita jotka tarjoavat erinomaisen suojan erilaisilta sääolosuhteilta ympäri vuoden. Ne on suunniteltu erityisellä teknisellä kalvolla, joka tekee niistä sekä tuulen- että vedenpitävän, mutta silti hengittävän. Lisäksi ne ovat kevyitä ja helposti pakattavia, joten ne sopivat kätevästi reppuun.

Softshell

● Viileästä kylmään säähän
● Korkea aktiivisuustaso

Toisin kuin hardshell kuorituotteet, monissa softshell malleissa ei ole teknistä kalvoa, joten ne eivät välttämättä tarjoa saman tason suojaa säätä vastaan. Toisaalta tämä tarkoittaa usein sitä, että softshell tuotteet ovat hengittävämpiä ja joustavampia, mikä tekee niistä erinomaisia intensiiviseen toimintaan. Softshell tuotteita löytyy eri painoisia ja paksuisia; joissakin on jopa fleecevuori lisäeristystä varten. Tämä tekee softshell tuotteista monipuolisen valinnan kuorikerrokseksi leudommissa sääolosuhteissa.

Eristävät vaatteet

● Kylmä ja kuiva sää
● Vaihteleva ja alhainen aktiivisuustaso

Eristävät päällyskerrokset sopivat ihanteellisesti kylmään ja kuivaan säähän, kuten selkeään talvipäivään, jolloin lämpötila on alhainen. Ne sopivat paremmin kevyeen liikuntaan, koska lisätty eristys voi johtaa ylikuumenemiseen intensiivisemmän liikunnan aikana. On myös tärkeää muistaa, että useimmat eristetyt päällyskerrokset eivät ole vedenpitäviä, joten ne eivät välttämättä tarjoa riittävästi suojaa märissä olosuhteissa.

Kerrospukeutuminen erilaisiin aktiviteetteihin ja sääolosuhteisiin

Tehokas kerrospukeutuminen riippuu säästä, kuinka intensiivisestä aktiviteetista on kyse ja siitä, kuinka helposti palelet. Tässä on joitakin esimerkkejä, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun!


Pysy lämpimänä hiihdon ja lumilautailun aikana

Laskettelussa tai lumilautaillessa aktiviteetin intensiteetti ja sää voivat vaihdella suuresti. Siksi on tärkeää pukeutua mukautuvasti, jotta et jäädy tai hikoile liikaa.

Aluskerrasto: Käytä kosteutta siirtävää välikerrastoa, mieluiten hieman paksumpaa kylmällä säällä. Merinovillan ja synteettisten materiaalien sekoitus on täydellinen vaihtoehto, koska se on kestävä, eristävä ja niissä on erinomainen kosteudenhallinta.

Välikerros: Fleece on loistava välikerros lasketteluun ja lumilautailuun, koska se on sekä eristävä että kosteutta siirtävä, joten se sopii erinomaisesti vaihtelevaan liikkumiseen. Valitse paksuus sen mukaan, kuinka kylmä on.

Kuorikerros: Laskettelussa tuulenpitävyys voi olla tärkeämpää kuin vedenpitävyys. Siksi hardshell vaatteet tai eristävät vaatteet saattavat toimia parhaiten. Lisäksi tuuletusvetoketjut tarjoavat enemmän joustavuutta kehon lämpötilan säätelyyn, kun liikunnan intensiteetti vaihtelee.

Oletko lähdössä hiihtämään? Koska hiihdossa intensiteetti on usein jatkuvasti korkealla, voit usein jättää pois eristävän välikerroksen. Keskity sen sijaan pohja- ja kuorikerroksiin. Valitse synteettinen aluskerrasto, koska ne siirtävät erinomaisesti kosteutta. Valitse kuorikerros, jossa on korkea hengittävyys ja hyvä tuulenpitävyys jotta pysyt lämpimänä, mutta et tunne oloasi liian kuumaksi.

Ota huomioon vaihtelevat lämpötilat ja intensiteetti vaelluksen aikana

Vaellus on toinen harrastus, jonka intensiteettitasot vaihtelevat paljon. Myös lämpötilat ja sääolosuhteet voivat vaihdella suuresti päivän aikana esim korkeuserojen tai ympäristön vuoksi.

Aluskerrasto: Valitse kosteutta siirtävä ja nopeasti kuivuva aluskerrasto. Synteettiset aluskerrastot ovat usein parhaita, mutta merinovilla voisi olla parempi vaihtoehto, jos olet lähdössä monipäiväiselle vaellukselle sen antibakteerisen ominaisuuden ansiosta.

Välikerros: Eristävä fleece on täydellinen välikerrokseksi retkeilyyn. Se on helppo pakata eikä lisää painoa, ja sitä voidaan käyttää myös päällyskerroksena, jos et tarvitse parempaa suojaa tuulelta tai sateelta.

Kuorikerros: Hardshell ja softshell ovat upeita kuorikerroksia retkeilyyn. Softshell vaatteet ovat loistavia, kun tarvitset enemmän hengittävyyttä, mutta hardshell vaatteet tarjoavat enemmän suojaa säältä. Jos haluat molempien maailmojen parhaat puolet, ota mukaan erittäin kevyt, helposti pakattava hardshell jonka voit laittaa softshell vaatteiden päälle rankkasateen sattuessa kohdalle.

Ota huomioon tuuli ja sade intensiivisen liikunnan, kuten juoksun ja pyöräilyn, aikana

Korkean intensiteetin aktiviteetit, kuten maastojuoksu ja pyöräily, vaativat hyvää hengittävyyttä ja erinomaisia kosteutta siirtäviä ominaisuuksia.

Aluskerrasto: Käytä kosteutta siirtävää ja nopeasti kuivuvaa aluskerrastoa. Synteettiset aluskerrastot ovat parhaita erinomaisen kosteudenhallintansa ansiosta.

Välikerros: Et usein tarvitse välikerrosta intensiiviseen liikuntaan, koska hikoilet ja silloin tulee helposti kuuma. Ohut fleece saattaa kuitenkin olla hyvä vaihtoehto mikäli ulkona on erittäin kylmä.

Kuorikerros: Valitse hengittävä, joustava kuorikerros joka suojaa tuulelta ainakin edestä. Hengittävyys on avainasemassa. Jos ulkokerroksen hengittävyys ei pysy hikoilusi tahdissa, kosteutta alkaa muodostumaan sisäpuolelle. Harkitse siis tarkkaan, kuinka paljon sääsuojaa tarvitset, vettähylkivä vaate ilman teknistä kalvoa usein riittää, ja se hengittää yleensä paremmin kuin vedenpitävä vaate.

×