Ilmainen toimitusvaihtoehto yli 100€ ostoksille & 30 päivän ilmainen palautusoikeus
Ruotsalaista suunnittelua & laatua
4,6 tähteä 5:stä yli 580 000 arvostelua
Etsi kategoria, tuote, aktiviteetti...
Cart icon
Naiset
Miehet
Asusteet
Oppaat
Tarjoukset

Mitä pukea lasketteluun

29. marraskuuta 2023

Oletko valmistautumassa odotettuun rinnepäivään? Olitpa sitten kokenut laskettelija tai ensimmäistä kertaa tuntureilla, asianmukainen pukeutuminen on avain mukavaan ja nautinnolliseen kokemukseen. Tässä kattavassa oppaassa käymme läpi lasketteluvaatetuksen olennaiset osatekijät auttaaksemme sinua pukeutumaan lämpimästi, pysymään kuivana ja valmistautumaan rinteisiin.

Miten pukeutua lasketteluun ja lumilautailuun?

Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa ratkaisua, joka sopii kaikille, kun on kyse pukeutumisesta lasketteluun. Lämpötila ja sääolosuhteet voivat vaihdella suuresti sijainnistasi riippuen. Lisäksi aktiivisuustasosi vaihtelee päivän mittaan. Hiihtohississä istuessa saatat tuntea olosi kylmäksi, mutta rinteessä lasketellessa sykkeesi ja aktiivisuustasosi nousevat, jolloin tunnet olosi lämpimäksi ja hikiseksi. Tärkeintä on kerrospukeutuminen. Voit säädellä kehon lämpötilaa eri olosuhteissa lisäämällä ja vähentämällä vaatekerroksia.

Aluskerrasto

Aluskerrasto lämmittää, mutta sen ensisijainen tehtävä on siirtää kosteus pois iholta. Suosittelemme lasketteluun merinovillasta tai synteettisestä materiaalista valmistettua aluskerrastoa . Synteettiset aluskerrastot ovat kestävämpiä ja niissä on erinomaiset kosteutta siirtävät ominaisuudet, kun taas villa on luonnostaan hajuja hylkivä ja lämpöä säätelevä materiaali.

Valitse aluskerraston paino ulkolämpötilan ja sen mukaan, kuinka helposti palelet tai hikoilet. Kevyet ja keskipainoiset aluskerrastot ovat yleensä parhaita juuri lasketteluun.

Aluskerrastojen älykkäät ominaisuudet lasketteluun

● Pohjepituiset aluskerrastohousut, jotta vältetään ylimääräinen kangas laskettelumonoissa.

● Balaclava, joka suojaa ihoa ja kaulaa kylmältä.

● Lyhyt vetoketju tarjoaa parempaa ilmanvaihtoa, kun tunnet olosi lämpimäksi ja hikiseksi.

Välikerrasto

Välikerrasto eristää ja auttaa pitämään sinut lämpimänä kylminä päivinä. Suosittelemme fleeceä ja/tai kevyttä eristävää liiviä laskettelutakkisi alle. Niiden lämpö-painosuhde on korkea, eli ne ovat lämpimiä lisäämättä liikaa tilaa vievää kangasta. Jos sinulla on topattu laskettelutakki, välikerrastoa ei välttämättä tarvita.

Välikerraston älykkäät ominaisuudet lasketteluun

● Täysipitkä vetoketju mahdollistaa vaivattoman kerraston riisumisen ja vaihdon päivän aikana.

● Huputon korkea kaulus pitää kylmän ilman poissa ja tuntuu hyvältä laskettelutakin alla.

Päällimmäiset kerrokset

Lasketteluun on olemassa kahdenlaisia päällysvaatteita: kuorivaatteita ja eristettyjä vaatteita. Lasketteluvaatteiden osalta eristetyt vaihtoehdot tarjoavat lämpöä yksinkertaisella tavalla, mutta ne voivat viedä enemmän tilaa eivätkä hengitä yhtä hyvin. Toisaalta kuorivaatteet tarjoavat monipuolisuutta ja hengittävyyttä, mutta vaativat tehokkaan kerrospukeutumisen jotta pysyt lämpimänä. Valintasi riippuu siitä, millaista lämpöä ja ominaisuuksia haluat rinteessä.

Mitä laskettelu- tai lumilautailutakissa kannattaa huomioida?

Hissilipputasku: Antaa sinulle helpon pääsyn hissilippuun, kun olet jonossa, eikä sinun tarvitse riisua hanskoja tai lapasia!

Resorit hihan sisäpuolella, joissa on peukaloreiät: Pehmeät sisähihansuut, joissa on peukaloreiät, joita on helppo käyttää hanskojen ja lapasten sisällä ja estävät kylmän ilman tai lumen pääsyn takin sisälle.

Verkkotasku käsineille tai rukkasille: Iso verkkotasku takin sisäpuolella on kätevä ja hengittävä tapa säilyttää käsineitä tai lapasia, kun pidät tauon. Verkon ansiosta märät tai kosteat hanskat kuivuvat tehokkaammin, eikä taskuun jää lunta tai kosteutta.

Lumilukko: Lumilukko toimii esteenä vyötärön ympärillä ja estää lunta pääsemästä takin sisälle tai housuihin - hyvä ominaisuus, kun kaadut tai uskaltaudut syvään hankeen.

Kypärän päälle sopiva huppu: Hupun käyttäminen on hyvä ratkaisu tuulisena ja koleana päivänä rinteessä, jotta kylmä ilma ei pääse vaatteidesi sisään.

Tuuletusvetoketjut: Kun tulee kuuma ja hikoilet, vaatteesi hengittävyys ei välttämättä pysy mukana. Kainaloiden alla olevien tuuletusvetoketjujen avulla voit päästää kuumaa ja kosteaa ilmaa ulos nopeammin, mikä parantaa kosteudenhallintaa ja estää ylikuumenemisen.

Suoja tuulelta ja sateelta: Laskettelutakkisi tulisi olla vähintään tuulenpitävä ja vettähylkivä. Jos kuitenkin kaadut usein tai ulkona on märkää lunta ja sadetta, vedenpitävän laskettelutakin valitseminen voi olla parempi vaihtoehto.

Mitä laskettelu- tai lumilautailuhousuissa kannattaa huomioida?

Lappuhaalari: Korkeampi vyötärö takaa paremman istuvuuden ja estää lumen pääsyn housujen sisälle. Ne on kuitenkin myös haastavampi riisua vessataukojen aikana.

Lumilukko: Lumilukko on joustava osa lahkeensuussa, jonka voit asettaa tiukasti monon ympärille saapaskoukulla. Ne estävät lunta pääsemästä housujen tai monojen sisälle.

Vahvistukset lahkeensuussa: Kovat hankaussuojat ja vahvistetut lahkeensuut lisäävät kestävyyttä ja suojaavat teräviltä reunoilta.

Vahvistettu takaosa: Vahvistettu kangas takapuolessa antaa lisäsuojaa, kun istut lumessa tai hiihtohississä.

Tuuletusvetoketjut: Päästävät nopeasti kuuman ja kostean ilman ulos lasketteluhousujen sisältä kosteudenhallinnan parantamiseksi ja ylikuumenemisen estämiseksi.

Suoja tuulelta ja sateelta: Sinulla tulisi olla vähintään tuulenpitävät ja vettähylkivät lasketteluhousut. Mutta jos istut usein tai kaadut lumeen, vedenpitävät housut antaisivat sinulle paremman suojan.

Asusteet lasketteluun

Laskettelusukat

Valitse kosteutta siirtävästä synteettisestä kuidusta tai villasta valmistetut polvisukat, jotta tunnet olos mahdollisimman mukavaksi ja jalat pysyvät kuivana lasketellessa. Napakka istuvuus estää sukkien liukumisen ja rullaantumisen, ja strategisesti sijoitetut pehmusteet säärissä, kantapäissä ja kärjessä auttavat vaimentamaan iskuja ja minimoimaan kipua pitkien laskettelusessioiden aikana.

Kaulanlämmitin tai balaklava

Kaulanlämmittimet tai balaklavat ovat monipuolisia lisävarusteita, jotka estävät kylmän ilman pääsyn takin sisään ja pitävät sinut lämpimänä ja suojaavat viimalta. Valitse hengittäviä, kosteutta siirtäviä materiaaleja, kuten fleeceä, villaa tai synteettisiä sekoituksia. Monia kaulanlämmittimiä ja balaklavoja voi käyttää eri tavoin vaihtelevien sääolosuhteiden mukaan.

Käsineet ja rukkaset

Lasketteluhanskojen on oltava vedenpitävät, jotta ne suojaavat käsiä märältä lumelta ja tuulelta. Niiden on myös oltava eristetyt, jotta ne antavat lisälämpöä. Synteettinen eriste on hyvä valinta, koska se on nopeasti kuivuvaa ja kosteutta paremmin kestävää kuin untuva. Sormikkaat tarjoavat yleensä paremman näppäryyden kuin rukkaset, koska jokainen sormi on eristetty erikseen. Rukkaset ja toppahanskat taas tarjoavat paremman lämmön erityisesti erittäin kylmissä olosuhteissa.

Lasketteluhanskojen älykkäät ominaisuudet

● Vahvistetut kämmenet ja sormet tekevät hanskoista tai rukkasista kestävämmät, jotta ne kestävät laskettelun aiheuttamaa kulutusta.

● Pitkät varret, joissa on tarranauha- tai kiristysnauha, estävät lumen pääsyn hanskoihin ja pitävät ranteet lämpiminä.

● Remmit ranteissa estävät hanskoja tai rukkasia putoamasta ja katoamasta kun sinun tarvitsee riisua ne.

Laskettelulasit

Laskettelulasien on tarjottava selkeä näkyvyys ja suoja sekä oltava samalla mukavat. Etsi laseja, joissa on pehmeä vaahtomuovivuori, joka istuu tiiviisti ja mukavasti kasvoilla ja joiden ilmanvaihto mahdollistaa ilman kiertämisen laskettelulasien sisällä. Hyvä ilmankierto ja huurtumisenestopinnoite estävät kosteuden muodostumisen linssin sisäpuolelle ja takaavat selkeän näön kaikissa olosuhteissa.

Mikä on VLT?

VLT on lyhenne sanoista Visible Light Transmission (näkyvä valon läpäisy), ja se ilmaisee linssin läpi kulkevan valon prosenttiosuuden. Matalamman lukeman VLT-linssit ovat tummempia ja sopivat paremmin kirkkaisiin olosuhteisiin, kun taas korkeamman lukeman VLT-linssit ovat kirkkaampia ja sopivat paremmin hämäräolosuhteisiin.

Miten pukeutua eri lämpötiloihin

Lämmin sää

0°C - +10°C

Lämpimällä säällä lasketellessa on tärkeää pukeutua kevyisiin, ohuisiin kerroksiin, joissa keskitytään kosteutta siirtävään ja hengittävään materiaaliin. Tällainen kerrospukeutuminen auttaa sinua pysymään viileänä ja tuntemaan olosi mukavaksi myös aktiivisemmassa liikunnassa. Merinovillaiset tai synteettiset aluskerrastot, fleece- tai ohuet villasta valmistetut välikerrokset sekä kevyet kuoritakit ja -housut ovat ihanteellisia valintoja lasketteluun hieman lämpimällä säällä.

Kylmä sää

0°C - -10°C

Lämpötilan laskiessa tulee tehdä muutoksia eristystasoon, jotta pysyt lämpimänä. Kun sinulla on eristetyt päällysvaatteet, valitse kevyempi aluskerrasto, jotta vältät ylikuumenemisen aktiivisen toiminnan aikana. Kun käytät liiviä välikerroksena, voit lisätä eristystä ylävartaloon ilman ylimääräistä kangasta, joka voi rajoittaa käsien liikkeitä.

Erittäin kylmä sää

-10°C ja alle

Pakkassäällä kerrospukeutuminen on ratkaisevan tärkeää. Sen sijaan, että tukeudut yhteen paksuun päällyskerrokseen, useamman vaatekerroksen käyttäminen voi pitää sinut lämpimämpänä ja kuivempana. Lisäksi kuorikerros tarjoaa paremman hengittävyyden sekä suojan säältä kuin eristetty vaatetus. Kerrospukeutumisen monipuolisuus on erityisen hyödyllistä, kun lämpötilat ja aktiivisuustaso vaihtelevat.

×