Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Fem stadsnära vandringar i södra Europa

2 juli 2024

Många storstäder i Europa som är populära turistmål har fantastiska möjligheter för vandring. Vi har samlat några tips på vandringar som du kan göra antingen själv, med vänner, familj eller kollegor. Alla är stadsnära med start och slut som du tar dig till med lokaltrafik eller till fots beroende på vart i staden du utgår ifrån.

Barcelona - tapas och utsikter!

Barcelona breder ut sig från foten av bergskedjan Sierra de Collserola ner mot Medelhavet.

Här finns naturreservatet Parc Natural de Collserola och den är hem till många olika upplevelser, bland annat en nöjespark men så klart många fina stigar och grusvägar.

Säg Barcelona och de flesta tänker direkt på tapas och Sagrada Familia, och det gör de så klart helt rätt i. Men vi skulle vilja introducera er till ett lite annorlunda Barcelona, det lite mer äventyrliga och mitt-i-naturen Barcelona.

Vandra i Sierra de Collserola

Vi besökte Barcelona i slutet av augusti för att vandra i Sierra de Collserola, bergskedjan som ligger precis till väster om Barcelona. Sierra de Collserola är ett imponerande bergsmassiv. Den högsta toppen heter Tibidabo, och det var hit vi vandrade, 512 möh. Här uppe på toppen ligger också den mycket imponerande kyrkan Temple Expiatori del Sagrat Cor, en “systerkyrka” till Sacre Coeur i Paris

Vi började vår vandring vid dalstationen av Funicular del Tibidabo, bergbanan som går upp till toppen av Tibidabo. Det gör att den här vandringen verkligen passar alla. Har man med sig någon som är rörelsehindrad eller äldre så kan de åka bergbana upp och så ses man på toppen! Och har man trötta ben efter vandringen upp kan man åka bergbanan ner igen. Turen lämpar sig väldigt väl för nybörjare, men det är brant på sina ställen så du behöver ändå vara i ganska god kondition för att kunna njuta av den.

Under vandringen bjuds man flera gånger på en fantastisk utsikt över Barcelona och Medelhavet. Det märks att det här är ett populärt område med lokalbefolkningen, för vi blir omkörda av både löpare och cyklister som har lämnat stadens puls bakom sig. Just kombinationen av att verkligen befinna sig i naturen men samtidigt ha utsikten över Barcelona och att kunna peka ut kända landmärken samtidigt är mäktigt och imponerande.

Och det bästa av allt, det går att kombinera en vandring på förmiddagen med ett dopp i havet efteråt och ändå ha tid över för att äta sig proppmätt på tapas och se FC Barcelona live på kvällen! Det är vad vi kallar en heldag!

Split - mer än segling och historiska gränder

Populära hamnstaden Split i södra Kroatien ses ofta som porten till den Adriatiska skärgården. De flesta som reser till Split kommer hit antingen för att ta sig vidare ut på havet eller för att uppleva stadens historia. Men vad många besökare missar är halvön Marjan och dess naturpark.

Säg Split och många tänker nog charter och all-inclusive, och den sidan finns absolut, men vi vill dela med oss av en helt annan sida av Split, en som de flesta som åker hit missar. Vi gillar ju som bekant äventyr och det här är ett alldeles lagom äventyr. Den vandringen vi gjorde i Split tar cirka 2,5 timmar i lugnt tempo och passar egentligen alla som har fyllt 8 år och uppåt.

Vandra på Marjan-halvön

Vandringen börjar så gott som direkt i gamla stan och är inte svår att hitta. Den första halvan går uppåt i princip hela tiden och den andra halvan går nedåt i princip hela tiden. Det är aldrig jättebrant, utan en jämn lutning och till stora delar går det att gå i trappor.

Ungefär på mitten så kommer man upp till Telegrin Peak, härifrån är utsikten milsvid och på ena sidan består den av hav och på andra sidan av berg som sträcker sig nästan 800 meter över havet. Telegrin ligger på 178 meter över havet och är den här vandringens högsta punkt.

Bergväggarna på den här delen av Marjan är perfekta att klättra på. Vertikalt sträcker de sig upp mot skyn och i solen glittrar bultarna där klättrare kan sätta fast sina quickdraws. Det finns gott om olika leder när vi i efterhand tittar på föraren online. Det finns möjlighet till både single- och multipitchklättring. I Split finns flera företag som kör guidad klättring och prova på här ute på Marjan. Ska du klättra här, gör det på förmiddagen innan det blir för varmt, väggen ligger i söderläge.

Vid vandringens slut väntar stranden och ett svalkande bad i havet och sedan tar vi bussen tillbaka till Split. Det enda som saknas är en riktigt god glass, tur då att det är lekande lätt att hitta finfin gelato i Split.

Sintra - Portugals magiska berg

Sintra är namnet på staden, men även berget bär samma namn. Den färgsprakande portugisiska småstaden ligger en knapp timme utanför Portugals huvudstad Lissabon. Men Sintra är även en stor nationalpark med slott och palats i alla möjliga storlekar och färger.

Anledningarna till att besöka Sintra är nästan lika många som fiskmåsarna på Praca do Comercio i centrala Lissabon. Man skulle nästan kunna jämföra Sintra med Ubud på Bali, ett kulturellt och spirituellt centrum som ligger i fantastisk natur.

Vandra i Sintra

Den vandringen vi har valt för dagen är på andra sidan berget från Sintra sett och vi valde den sidan eftersom utsikten mot Atlanten är slående. Vi hade hyrbil, men det går utmärkt att ta sig till vår vandring med lokalbuss, både från Sintra eller Cascais. Bussen passerar också Cabo da Roca, och om man ändå är i Sintra så är Cabo da Roca ett måste. Fyren ligger högt över havet på en klippa och utgör den västligaste punkten på det europeiska fastlandet. Solnedgångarna här ifrån är makalösa.

image

Sintra är ett mekka för alla som gillar äventyr, natur och historia. De många stigarna på berget besöks ofta av både vandrare och cyklister, något som vi märkte tydligt på vår vandring. Vi har även varit här tidigare och cyklat MTB, och stigarna håller verkligen världsklass. För alla som gillar cykling rekommenderar vi weride.pt, den bästa guidebyrån i krokarna. För historieintresserade finns det i Sintra slott och borgar som daterar över 1000 år tillbaka i tiden och Sintra huserar både det kungliga slottet och Palacio de Penina.

Marseille - fångad av en stormvind!

Marseille är staden som dundrar in i våra hjärtan snabbare än ett franskt TGV och som stannar kvar lika länge som eftersmaken av pastisen som dricks i solnedgången.

Pinjeträden vajar betänkligt under Mistralens häftiga vindbyar och det verkar nästan som att träden ska lyfta ur marken. Vi befinner oss i nationalparken Calanquerna som ligger precis öster om Frankrikes näst största stad, Marseille. Nationalparken täcker ett område som motsvarar Manhattan och Long Island tillsammans och utgörs av 55000 hektar och flera kommuner. Det finns med andra ord mycket att upptäcka och det är precis det som Sebastian gjorde under sitt besök där.

Vandra i Calanquerna

Calanquerna är en plats som ingjuter både förundran och respekt på samma gång. Förundran över hur fantastisk och vacker naturen kan vara, och hur snabbt den kan skifta beroende på vilket väderstreck du tittar åt. Respekten kommer av de höga, imponerande bergen som på sina ställen är helt vertikala. Det är lätt att känna sig liten här, men samtidigt är det något väldigt välkomnande med parken.

image

Att ta sig hit är enkelt, det går kommunal transport från centrala Marseille, så på två dagar kan man hinna med både vandring, sol och bad, shopping eller varför inte en hemmamatch med OM Marseille på Stade Vèlodrome! Om det är något som förenar den här staden så är det L’OM! Det finns verkligen något för alla i Marseille!

När du är i Marseille får du absolut inte missa La Boutchica, självutnämnt Frankrikes minsta kafé! Ägs och drivs av lokala kaffeproffs som rostar alla sina bönor själva precis utanför Marseille. Atmosfären är gemytlig och kaffet makalöst. För den som gärna tar en sötsak till sitt kaffe så ligger Sylvain Depuichaffray vägg-i-vägg, Marseilles bästa patisserie.

Bästa säsongen att besöka Marseille är April-Juli och September-Oktober. Under vintermånaderna är vädret ostadigare, och under augusti har nästan alla fransmän semester, så då kan det bli väldigt trångt.

Paris - ett äventyrligt perspektiv

Världens mest besökta resmål är utan tvekan kärlekens huvudstad, Paris. La ville de l’amour! Otaliga är de kärleksskildringar som har skrivits om den här staden och alla dess kända (och okända) kärlekspar som strosat fram över avenyerna och boulevarderna. Den här berättelsen är skriven med kärlek, men berättar om ett litet äventyr precis utanför staden.

Hur många resereportage har det skrivits om Paris? Antagligen fler än vad som är möjligt att räkna. Här är ett till, men eftersom att vi på Adventus gillar äventyr och upptåg så kommer den här att berätta om en fin vandring i utkanten av Paris. Perfekt när man behöver komma bort från staden och balansera upp livet med lite frisk luft, lugn och ro.

Vandra i Forêt domaniale de Meudon

Vandringen går i skogen Forêt domaniale de Meudon. Att ta sig hit är lätt från centrala Paris, det går tåg från Paris - Montparnasse som stannar precis utanför skogen. På mindre än 30 minuter kan du ta dig från Montparnasse och vara i skogen.

Just den här dagen startade vandringen i Chaville och jag hoppade av tåget på stationen Chaville - Rive Gauche. Mitt mål var dels att vandra men också att besöka höghöjdsbanan Accrobranche Meudon, jag gillar ju äventyr! Att hitta höghöjdsbanan var inga problem, det tog inte ens tio minuter att gå från tågstationen. Det här är ett perfekt tips för alla barnfamiljer som besöker Paris, att kunna besöka en höghöjdsbana på mindre än en halv dag med restid är häftigt! Att skogen runt omkring dessutom är imponerande gör ju inte saken sämre.

image

Vandringen jag gjorde den här gången gick på både små och stora stigar, och det är tydligt att möjligheten till variation är nästan oändlig. Om du besöker Forêt domaniale de Meudon efter att ha läst det här så är ett bra medskick att rutten som jag gick inte på något sätt är det enda sättet att göra det på. Men den tar dig runt på några intressanta platser. Ett annat viktigt medskick är att vandring här passar finfint med barn ur många olika åldrar. Terrängen är förhållandevis platt och det är lätt att promenera.

Och när det känns som att lungorna har fyllts på av frisk luft så är man vips inne i Paris igen!

×