Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 610 000+ recensioner
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Stadsnära vandring i Split, Kroatien - från historiska gränder till svalkande bad!

18 april 2024

Den populära hamnstaden Split i södra Kroatien ses ofta som porten till den Adriatiska skärgården. Härifrån kan du med alla möjliga sorters båtar ta dig ut till öarna Hvar, Vis och Korcula med flera. De flesta som reser till Split kommer hit antingen för att ta sig vidare ut på havet eller för att uppleva stadens historia. Här finns det segelbåtar och guidade stadsvandringar i mängder.  

Vandra i Marjan nationalpark

Men vad många besökare missar är halvön Marjan och dess naturpark, som binder ihop Splits gamla stad med fantastiska stränder och vidunderliga utsikter. Så när vi besökte Split och hade en eftermiddag för att upptäcka valde vi att snöra på oss vandringsskorna och satte kurs mot högsta toppen Telegrin och vidare mot ett välförtjänt dopp vid Kasjuni Beach. Vi blev inte besvikna!

Vi gick den här turen i mitten av september, en av de varmaste månaderna i Split. Så håll dig uppdaterad inför vandringen om det är någon brandrisk i området! 

Ta dig hit: Bussen stannar precis utanför gamla stan. Betala med kort ombord, cirka 2 euro per person. Kolla upp tidtabellen! Eller använd Bolt/Uber, men inte vanlig taxi då kan du tyvärr bli lurad.  

Från Riva till 300 trappsteg

Kajen och strandpromenaden i centrala Split kallas Riva. Här flanerar besökare bland restauranger, caféer och glassbarer under palmerna. Från Riva är det en kort promenad på knappt 10 minuter till starten av vandringen upp på bergskammen som är den centrala delen av Marjanhalvön.

Vi befinner oss nu vid foten av en vindlande trappa på 300 steg. Om vi räknade? Nej, det glömde vi såklart snabbt bort när vi stannade upp vid restaurangen Teraca Vidilica för att njuta av utsikten. Nedanför oss bredde Splits hamn ut sig med segelbåtar, kryssningsfartyg och fiskebåtar. Havet glittrade och svetten pärlade. En snabb vätskepaus och sedan med bestämda kliv vidare mot toppen av parkens högsta höjd.

Amfiteater i pinjeträdens skugga

Efter en riktigt varm och flåsig halvtimma var vi lätt snurriga av att försöka räkna trappsteg och hitta vägen upp i värmen. Marjan är täckt av ett rejält nätverk med både stigar och promenadvägar som en kan blanda ihop till sin egen vandring, riktigt upptäckarvänligt!

Vi nådde äntligen en platå som vi gissade går under namnet Prvi Vrh. Här uppe växte enorma pinjeträd under vilka vi hittade skugga samtidigt som brisen från havet fläktade ljuvligt. Vi upptäckte ett minizoo som var stängt för säsongen, en stor lekplats där några barn kastade sig glädjetjutande fram och tillbaka, samt en amfiteater i miniversion. Här hade det varit häftigt att ordna ett konferenspass! Tänk att vandra upp och slå sig ner vid denna plats för en workshop eller ett föredrag. Bra mycket härligare än en grå konferensal!

Telegrin Peak

En riktig bonus på den här vandringen är att det finns flera vattenfontäner att fylla på flaskor ifrån, och här i skuggan från pinjeträden hittade vi en och fyllde på våra flaskor. Nu var det dags för sista stigningen mot Telegrin Peak. Det flackade ut men gick fortfarande uppåt. Vi mötte några asiater med glittriga magväskor och designersneakers och hejade glatt. Varför inte vara klädd redo för att snubbla ut på catwalken när en är ute och vandrar?!

Sista stigningen var några få trappsteg upp till en gammal borg. Här uppe vajade en enorm kroatisk flagga bredvid ett minst lika stort vitt kors. Två landmärken som kan ses från nästan hela skärgården. Vi spanade åt alla håll från vår position, ut över havet i söder, mot bergen i norr och ner mot Split i öster. Vi samlar på utsikter och detta gör oss inte besvikna.

En liten trivia om korset här uppe är att det plockades ner under andra världskriget för att det skulle bli svårare att identifiera den här platsen från luften och därmed minska risken för luftanfall.

Men nu började upptäcktsfärden ner mot ett bad. Vi korsade en parkering, hoppade ur vägen för en cyklist som verkade vara inställd på fartrekord och hittade en ny vattenfontän att stoppa huvudet under för att svalka oss och än en gång fylla på våra flaskor, de rymmer 1 liter var, men i värmen så gick vattnet åt.

Umberto Giromettas moument

Vi hade med Fatmaps hjälp tagit fram ett förslag på stig ner till Kajsuni Beach via vad som ser ut att vara en mycket liten kyrka i bergväggen. Stigen vi följde var böljande och plötsligt dök det upp en staty. Det är Professor Humberts monument.

Umberto Girometta som han hette föddes i Split och var bland annat lärare i naturvetenskap, bergsbestigare, geolog, zoolog och fotograf. Stigen vi gick på är uppkallad efter honom. Det var ett oväntat möte med historien utmed vår vandring, vi älskar verkligen när vi snubblar över något som fördjupar vår kunskap om en plats på det viset.

Church of St. Jerome

Vi kom ut på en bredare stig med branta klippväggar på vår högra sida, helt idealiska för klättring. Återigen nästan snubblade vi över en av Marjans alla möjligheter för äventyr - ett klätterparadis i perfekt läge för klättring i solsken, här vill du ha klättrat färdigt innan lunch, annars blir det varmt. När vi tittade upp på bergväggen så fanns det många klätterleder att välja på och en hel del av dem var bultade, perfekt för ledklättring.

Mer info och förare här: Förare; Marjan, Split från TheCrag.com.

När vi promenerade där och pekade på olika leder att klättra fick vi syn på Church of St. Jerome. En pytteliten kyrka precis invid bergväggen med en brant trappa upp till ett tempel som är insprängt i berget. Enligt sägen var Sankt Jerome beskyddare av kusten kring Split som kallas Dalmatien. Han levde och verkade vid kyrkan och grottan.

Det är inte den enda kyrkan eller ruinen vi passerar under vandringen, det finns flera små kyrkor, heliga platser och lämningar från olika tidsepoker och i olika skick utspridda över Marjanhalvön.

Äntligen svalkande bad!

När vi pustat i skuggan vid St Jerome tog vi sikte på Kasjuni Beach. Här ska badas! Det kändes nästan som om benen rullade snabbare ner för stigarna när ett svalkande dopp hägrade. Vi letade oss ner via alla möjliga bredare och smalare stigar, hejade på en bonde som vallade några getter och en hippiedam som verkade meditera vid ytterligare en liten ruin. En vet aldrig vem en kommer att få möta på en vandring, men alla är välkomna. Det är det fina med vandring!

Sista kliven sträckte vi ut lite extra och vi fick av oss de svettiga och dammiga kläderna i rekordfart. Vi kastade oss med nöjda tjut i det underbara Adriatiska havet och våra glädjetjut fick en och annan soldyrkare att vrida på nacken. Att lägga sig på rygg och guppa med bland vågorna efter den här strapatsen kändes extra välförtjänt.

Bussen tillbaka till gelaton

Ta dig tillbaka: Busshållsplatsen för att åka tillbaka

När vi badat, delat på sista matsäcken och till och med unnat oss varsin svalkande dryck från en av strandbarerna, promenerar vi upp till vägen där lokalbussen går tillbaka till centrala Split. Vi är inte ensamma på bussen, många av Splitborna tar sig till Kasjuni Beach efter skolan och jobbet. Men vi trängs nog hellre med lokalbefolkningen än förvirrade turister och trots att det är första gången vi är här så utstrålar vi på något sätt att vi är guider, för plötsligt frågar någon om vi vet hur bussen fungerar. Och det gör vi ju så klart…

Väl tillbaka är vårt enda mål att få tag på gelato, och Split gör oss inte besvikna. Med influenser från Italien går det här att hitta gelato som får smaklökarna att dansa. Avsvalkade och skönt trötta i kroppen traskade vi tillbaka till vår Airbnb-lägenhet för att runda av dagen med en enkel middag i solnedgången med en god bok. Att läsa är även det att resa.

Tills nästa gång!
Sophie & Sebastian

Några extra tips från oss!

Äta enklare middag på en mysig innergård: Galerija Food
Gott kaffe: Tinel Specialty Coffee Shop - Split ELLER D16 Coffee
God mat och dryck vid ett av de centrala torgen i gamla stan: Bepa! Gelatorier finns det i mängder!

Packningsförslag

  • Dubbla vattenflaskor - en med vatten och en med vätskeersättning.

  • Snacks så som frukt, nötter och bars.

  • Solskyddsfaktor - minst faktor 30 och smörj in dig 30 minuter innan du börjar vandra. Bra minnesregel.

  • Solglasögon och keps/solhatt.

  • Bekväma, lätta vandringsskor.

  • Tunna lager av kläder som andas.

  • Mobil med FATMAP-länk nedladdad så du kommer åt den om internet är svajigt.

  • Badkläder och en resehandduk så du kan kasta dig i det svalkande Medelhavet!

×