Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Stadsnära vandring i Parc Natural de la Serra de Collserola, Barcelona

12 januari 2024

Barcelona är för många mest känt för sina vackra stränder, pulserande nattliv samt konst och kultur. Men det finns en annan del av staden att utforska för den som längtar efter natur, rörelse och fantastisk utsikt över landmärken som Sagrada de Familia, Park Güell och Mirador Torre Glòries.

Startpunkt i Funicular del Tibidabo

Det finns ett talesätt i Barcelona som säger att vart du än vill gå så tar det 20 minuter. Detsamma gäller för transport med kommunalt eller med bil. Vi är tämligen beredda att skriva under på detta talesätt. För från vårt hotell, centralt beläget längs med Gran Via är det en kort promenad till Plaça de Catalunya där vi kliver på pendeltåget till Avenida Tibidabo. Därifrån tar vi bussen några få stationer till Funicular del Tibidabo.

Bör vi tillägga att spanjorer är pratglada? På bussen är det fler än vi som har siktet inställt på en kortare eller längre tur in i nationalparken Serra de Collserola och som gärna ställer frågor om våra planer, utrustning, delar på lokala tips och skrattar gott åt en rörig bilist som stannat mitt i en korsning. På typiskt obrytt spanskt vis.

Vägbeskrivning från centrala Barcelona

Läs mer om kommunaltrafiken i Barcelona

Redo för att upptäcka!

Vid dalstationen av Funicular del Tibidabo vinkar vi hej då till våra glatt språkandes nyvunna spanska bekanta när de spatserar mot bergbanan för en något bekvämare transport upp till nöjesparken Parc d'atraccions Tibidabo som samsas om ytan på toppen med kyrkan och basilikan Temple Expiatori del Sagrat Cor. Vi känner pirret i hela kroppen av att få upptäcka denna kanske märkliga kombination - nöje och andlighet.

Men medans valet av bergbanan finns väljer vi den kortare, men kuperade vandringen i augustivärmen där termometern står på 31 grader. Skor snöras, vattenflaskor och snacks ses över. Har vi missat smörja oss med solkräm i nacken? Sen slår vi på våra GPS-klockor och börjar direkt med en brant passage som sätter fart på flåset.

"Share the road"

Efter bara några minuter når vi en första platå och vägkorsning där vi slår in på en bredare stig/led som delas av vandrare, löpare och gravelcyklister. Uttrycket “share the road” är viktigt att ta med sig när vi börjar leta oss uppåt med hjälp av vår FATMAP led som Sebastian sökt fram.

I parken finns hjälp med vägvisning av skyltar med siffror på leder, bilder av pariserhjul som pekar mot nöjesparken, samt färgmarkeringar på stenar och träd. I jämförelse med Sverige och andra länder vi vandrat i är dock inte markeringen helt konsekvent eller jämt återkommande. Vid några tillfällen står vi där som två äkta förvirrade turister och kliar oss i våra svettiga bakhuvuden och funderar på vilken väg som stämmer - FATMAPs eller skylten som har markeringar åt tre olika håll?

Det är dock en del av hela upplevelsen att tappa bort sig, och med strålande sol, en utsikt som öppnar upp sig nedanför oss och ju högre upp vi kommer kan vi enkelt dra slutsatsen - uppåt ska vi!

Vi kan även följa spåren från bergbanan och stoppa någon lokalbo för en vägvisning då denna vandring är så pass nära staden med ett tydligt slutmål - nöjesparken.

Utsikter och svalkande bris

Barcelona breder ut sig från foten av Parc de Collserola ner mot Medelhavet. Stigarna vi följer är bara som en skrapning på ytan av alla de leder parken har att erbjuda. Men för oss är det en perfekt halvdagsutflykt att kombinera med efterföljande bad och tapas längs med någon av stadens stränder. När vi dessutom kommer upp på höjd och in i skuggan inser vi att det är ett mycket bra sätt att få fläktande vindar att svalka oss. Dessa kontraster byter vi gärna mot stadens kommers.

Landmärken på vår väg mot toppen

Efter en dryg halvtimmes fortsatt vandrande bland pinjeträd, längs korta vägpartier där landsvägscyklister susar förbi och en märklig installation av ett gym i en kupol av glas med utsikt över hela staden (ni måste se det för att förstå det - endast i Barcelona!) ser vi det astronomiska och metrologiska Observatori Fabra börja trona upp på vår högra sida i färdriktningen bland kullarna. Strax efter skymtar Torre de Collserola, den enorma telekommunikationsmasten som byggdes inför OS i Barcelona 1992.

Det är som att vi vandrar genom en del av stadens historia även här uppe med dessa landmärken. Vi pekar, stannar för att googla efter mer info om det vi ser, skriver ner frågor om allt vi ser som vi vill följa upp med våra vänner som kallar Barcelona för sin hemstad. Att vara nyfiken är minst lika bra som att gå vilse ibland. En vet aldrig vad en kan få uppleva eller lära sig…

Vart kom alla människor ifrån?

När vi följt bilvägen under en kort bit och svängt skarpt uppåt precis under Torres de Collserola kan vi både höra det glada tjutandet från nöjesparken samt ana spirorna på den enorma kyrkan. Vi är återigen i ett brantare parti av turen, men nu ser vi målet och fler nyfikna vandrare, cyklister, och bilister dyker upp. Det är nästan som känslan av ett upplopp på ett lopp. Med bara några kliv passerar vi ett parkeringsgarage, en stor entré med biljettförsäljning och mängder med smalare och bredare stigar där fler och fler människor ansluter.

Det är en total kontrast mot skogen och leden vi bara för några minuter sedan var helt själva på och där det endast var vinden i träden, syrsor och våra egna andetag som hördes. Men det här är kontrasterna som är att upptäcka nya platser. Att på några ögonblick förflyttas mellan olika kontext och förutsättningar.

Barcelonas eget Disney Land i mini-format

Vi tar några sista kliv uppför en svängd trappa och befinner oss direkt på en öppen plats, som ett torg med turistig lunchrestaurang på vår vänstra sida, den stimmiga nöjesparken med pariserhjul, modellplan, berg och dalbana, godisstånd och karuseller på vår högra sida.

Men rakt framför oss tornar Temple Expiatori del Sagrat Cor upp sig och tar andan ur oss. Det är en av de mest imponerande byggnaderna i Barcelona och det tar en god stund att ta in all den arkitektoniska skönheten. Det har varit en viktig plats för pilgrimer och besökare i över 100 år.

Templets läge högt upp på en topp ger dig en fantastisk utsikt över Barcelona, och du kommer att uppskatta panoramabilden över staden. Det är svårt att beskriva känslan av att stå på toppen av Tibidabo-berget med vinden i håret och se ut över denna magnifika stad.

Vandringen från dalstationen av Funicular del Tibidabo till Temple Expiatori del Sagrat Cor är en minnesvärd upplevelse som kombinerar natur, kultur och andlighet. Det är en chans att utforska en annan sida av Barcelona och upptäcka staden från ett annat perspektiv. Så ta dig tid att ta dig upp till Tibidabo-berget nästa gång du besöker Barcelona, och låt dig förtrollas av denna underbara vandring.

Om du vill ta en svalkande dryck efter turen med fantastisk utsikt rå rekommenderar vi  El Balconet.

Ta tåget tillbaka från La Floresta

Hoppas du njuter av din resa och att vi har inspirerat dig att utforska mer av Barcelona!

P.S. Vi kvalitetstestade bergbanan ner. Turen tog mindre än 20 minuter.  D.S.

Extra tips när du är i Barcelona

Om du är i Barcelona över en söndag och vill ansluta dig till den lokala traditionen att äta sena, långa familjemiddagar så se till att boka bord i god tid på La Venta - en upplevelse i art deco inredning och spanska läckerheter precis vid dalstationen av Funicular del Tibidab

Packningsförslag:

  • Dubbla vattenflaskor - en med vatten och en med vätskeersättning.

  • Snacks så som frukt, nötter och bars.

  • Solskyddsfaktor - minst faktor 30 och smörj in dig 30 minuter innan du börjar vandra. Bra minnesregel.

  • Solglasögon och keps/solhatt.

  • Bekväma, lätta vandringsskor.

  • Tunna lager av kläder som andas.

  • Mobil med FATMAP-länk nedladdad så du kommer åt den om internet är svajigt.

  • Badkläder och en resehandduk så du kan åka raka vägen till stranden! 

×