Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Upptäck nationalparken Calanques: En vandrares dröm nära Marseille

26 januari 2024

I södra Frankrike finns det en plats som kombinerar utsikter som de norska fjordarna, ett behagligt medelhavsklimat och det franska köket. Låter det för bra för att vara sant? Det faktum att det tar mindre än en timme att ta sig dit med buss från centrala Marseille gör det ännu bättre!

Jag tänker på Parc national des Calanques eller Calanques. Det är inte konstigt att Marseille och Mistral har gett upphov till så många sånger, dikter, böcker och för att inte tala om målningar. Mistralen är en vind som på grund av omgivningens utseende blåser i området, och det sägs att den alltid blåser i tre dagar. Om den inte har slutat efter tre dagar blåser den i ytterligare tre dagar. Och hur den kan blåsa!

Varför Calanques?

Vi älskar Calanques och vill dela med oss av dem så att fler kan upptäcka de vidsträckta vyerna, de fantastiska dofterna och den utsökta maten. Calanques är perfekt för alla som gillar att vara utomhus, och vem gör inte det när solen skiner nästan varje dag? Möjligheten att kombinera stadens puls med naturens lugn och ro gör Marseille och dess Calanques till ett favoritresmål!

Var ligger Calanques?

Calanques ligger i södra Frankrike, längs Medelhavet. Parken sträcker sig från Marseille i väster till Le Ciotat i öster, med Cassis någonstans däremellan. I norr ligger La-Penne-sur-Huveaune och i söder sträcker sig parken ut i havet och inkluderar skärgården Ile de Frioul. Parkens storlek kan jämföras med Long Island och Manhattan tillsammans, med en total yta på ca 55 000 hektar.

Klimat och bästa tiden att besöka

Södra Frankrike har ett behagligt klimat med många soldagar under hela året, och Calanques är inget undantag. Eftersom det är ett naturreservat kan parkförvaltningen stänga parken om det behövs för att skydda parkens naturvärden eller säkerheten för parkens besökare. Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad är med parkens egen app:

För Android: Mes Calanques - Parc national på Google Play Store

För iPhone: Mes Calanques i App Store

Vid vissa tidpunkter, t.ex. när Mistral blåser, är vissa vandringsleder/platser i parken stängda för besökare eftersom vissa leder går genom utsatt terräng där klipporna kan vara mycket höga och ett fall skulle vara ödesdigert. Så underskatta inte eventuella stängningar eller rekommendationer.

Den mest populära tiden att besöka parken är augusti då många fransmän är på semester. Men den bästa tiden att besöka parken är september och oktober, då vattnet ofta är varmt, vädret är behagligt och det är färre besökare. April, maj och juni är också en bra tid att besöka Calanques, men vattnet är inte riktigt lika varmt vid den här tiden. Från november till mars är vädret mer instabilt och eftersom det mesta av ytan består av kalksten blir det mycket halt om det blir vått. Det är fortfarande möjligt, och till och med rekommenderat eftersom det är mycket färre besökare, men det kräver mer planering.

Saker att göra i Calanques

Utbudet av aktiviteter är omfattande och inkluderar både fysisk aktivitet och möjligheter till avkoppling. Många besöker parken för att vandra eller springa. Det finns ett omfattande nätverk av leder, allt från korta turer som passar barnfamiljer som vill prova på vandring, till de som är mer äventyrliga. Om du är en erfaren vandrare kan du korsa hela parken, en sträcka på 45 km som tar två eller tre dagar, beroende på ditt tempo.

Calanques är också ett mecka för klättrare, snorklare och dykare. Klättrare uppskattar de oändliga möjligheterna att anpassa sig till förhållandena, de greppvänliga klipporna och den oöverträffade utsikten från toppen. Det finns klippväggar i alla riktningar så att du kan klättra i skuggan hela dagen. Snorklare och dykare uppskattar den varierade marina faunan och det kristallklara turkosa vattnet. För den som vågar sig under ytan finns det möjlighet att träffa på bläckfisk, hummer, sjöhästar och sköldpaddor.

Om du inte är så äventyrlig inbjuder Calanques till avkoppling i många olika former. Eller vad sägs om att tillbringa dagen på en paradisstrand under solen med det mest turkosa vatten du någonsin har sett? Ett av våra favorittips är att ta med en yogamatta och göra ett yogapass, antingen på stranden eller uppe på klipporna. Yoga med en varm vind i ansiktet och doften av tall är en dröm!

Mer fart och fläkt? Det är inga problem! Boka en elektrisk MTB-tur med evtt-provence och upptäck parken på två hjul med hjälp av en motor. Passar dig som är lite mer våghalsig och du behöver vara ca 160 cm lång eller mer för att passa cykeln. Rekommenderas varmt!

Vandring

Den här gången gjorde vi två olika vandringar, en lite kortare som passar nästan alla och en längre som kräver mer erfarenhet och en relativt bra konditionsnivå. Båda vandringarna börjar och slutar ca 45 minuter från Vieux-Port i Marseille med buss, och en bussbiljett kostar (2023) 1,70 €.

Läs mer om kollektivtrafiken i Marseille

Les Baumettes via Calanque Sormiou, 5 km

Den kortare turen börjar i Les Baumettes och tar dig via ett pass till Calanque Sormiou, en pittoresk plats som bebos av fiskare. Vandringen i sig är inte svår, men den går över lite ojämn mark så bra skor är viktigt. Vattnet är grunt och därför särskilt lämpligt för barnfamiljer. Det finns också en restaurang vid både start- och slutpunkten, så om du får slut på förnödenheter kommer allt att gå bra.

Montredon till Callelounge, 7.3 km

Denna längre vandring tar dig upp och runt Marseilleveyre-massivet och erbjuder oöverträffade vyer över Medelhavet och skärgården Ile de Frioul. Den slingrar sig uppåt och passerar grottor och toppar. När ni kommer fram ser ni bergväggar som kan mäta sig med skyskraporna i världens storstäder. Turen börjar i Montredon och slutar i Callelongue.

Detta är en tur som endast bör göras av riktigt erfarna vandrare när förhållandena är de rätta eftersom vissa delar är mycket exponerade. Det finns inga butiker/restauranger längs vägen, så du måste ta med dig det du behöver. Men belöningen är väl värd ansträngningen!

Vad kan du göra i Marseille?

Marseille är Frankrikes näst största stad efter Paris och här bor nästan två miljoner människor. Marseille har en lång och rik historia som går tillbaka till 600 f.Kr. då de första grekerna landsteg och byggde ett slott på den kulle där kvarteret Le Panier ligger idag. Platsen var strategisk för försvaret av staden, med bra utsikt och närhet till havet.

Le Panier, Marseilles äldsta stadsdel, har idag blivit ett centrum för det som på franska kallas "des artisanaux", eller småproducenter. Här hittar du lokala konstnärer, skulptörer, designers och butiker som säljer lokala delikatesser. Ett måste är att besöka Les Navettes des Accoules för att köpa och smaka på den lokala delikatessen "navette", ett bakverk smaksatt med apelsinblomma.

Marseille är en riktig utomhusstad och invånarna älskar att umgås, och det finns några platser som är särskilt populära. Vieux Port (gamla hamnen) är den mest populära, och på kvällen är det nästan alltid en festlig atmosfär!

Turisterna vallfärdar ofta till torget Cours Honoré d'Estienne d'Orves i närheten och antalet uteserveringar här är minst sagt imponerande. För dem som letar efter något mer autentiskt och mindre turistigt är Cours Julien en kort promenad bort ett absolut måste.

Här är det mindre trångt på uteserveringarna och barerna är lite mer alternativa utan att vara svåra. Atmosfären är mycket öppen och välkomnande och det är tydligt att detta är en favoritplats för Marseilles invånare.

Om du gillar kaffe är La Boutchica det bästa alternativet, ett lokalt kafferosteri som rostar sitt eget kaffe. De som driver det och arbetar här är riktiga kaffenördar, så om du uppskattar espresso, cortado eller en riktigt god cappuccino får du inte missa det här stället. För resten av sällskapet råkar Marseilles bästa konditori ligga vägg i vägg, Sylvain Depuichaffray. Om du nämner det för en Marseillabo kommer de att få en drömsk blick i ögonen.

Men det är praktiskt taget omöjligt att prata om Marseille utan att nämna stadens stränder. Den som ligger närmast gamla stan är Plage des Catalans, som är välbesökt under soliga sommardagar. Bara en kilometer från stadens centrum (10 minuter med Bolt/Lime/VOI), är det ett självklart val för ett kvälls- eller morgondopp. Det finns också ett undervattensmuseum, Musée Musée Subaquatique de Marseillesom är värt ett besök om du gillar att snorkla.

Vi har dock sparat det bästa tipset till sist, och det är att ta med en takeaway-pizza för att äta vid solnedgången vid kyrkan Notre Dame de la Garde. Fina kvällar är magiska och det absolut bästa sättet att uppleva Marseille.

Förslag på packning:

  • Vatten! Det är nästan alltid varmt och det är inte kul att få slut på vatten.

  • Snacks som frukt, nötter och bars.

  • Solskyddsmedel - minst faktor 30 och applicera det 30 minuter innan du börjar vandra. Bra tumregel. Solen är brännande i Provence!

  • Solglasögon och keps/solhatt.

  • Bekväma, lätta vandringsskor.

  • Tunna lager av kläder som andas.

  • Mobiltelefon med FATMAP-länk nedladdad så att du kan komma åt den om internet är långsamt.

  • Glöm inte att ladda och ta med en powerbank!

  • Badkläder och en resehandduk så att du kan bada! En vandring är mycket trevligare om du kan ta ett bad!

×