Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Den viktigaste utrustningen du behöver inför vandringen

26 april 2022

Att gå ut och vandra kan vara ett steg ut i det okända. Oavsett om du planerar att vara ute i flera veckor eller bara över dagen så är det en bra idé att vara förbered med de tio väsentligheterna, eller The Ten Essentials som de kallas på engelska. Om du är ny på vandring, se till att du kollar in vår nybörjarguide för vandring. Där kan du läsa mer om tips, trix samt vet och etikett på leden.

Det finns inga bra förberedelser som inte också innehåller en plan för oförutsedda händelser. RECCOÒ-reflektorer hjälper sök- och räddningsteam att lokalisera dig under en nödsituation. När radarsignalerna från deras detektorer träffar en reflektor studsar signalen tillbaka direkt och indikerar var du befinner dig. Produkterna i vår Rescue-serie har inbyggda RECCOÒ-reflektorer för ett säkrare och tryggare äventyr.

De tio väsentligheterna (The Ten Essentials)

Så, vad är då de tio väsentligheterna? En amerikansk organisation kallad The Mountaineers skapade på 1930-talet en lite på viktig utrustning för att hjälpa äventyrare att förbereda sig på oförutsedda händelser när de var ute på vandring. Förutsättningarna för vandringen påverkar hur mycket utrustning du behöver ha med dig. Om du ska vandra på en populär led under goda förhållanden behöver du troligtvis inte ha med dig lika mycket som om du vandrar på en mindre trafikerad led i vildmarken. Med det i åtanke, här är de saker som kan vara bra att ha med för att vara förberedd:

1. Navigering

Karta – En karta över området är ett måste för varje vandringstur, speciellt om du är obekant med området och leden. En fysisk karta i papper är ett bra alternativ om du är i ett område där mobiltäckning kan vara svajig eller kanske till och med obefintlig.

Kompass – Det kan vara lätt att gå vilse på de mer komplexa lederna. Idag har många mobiltelefoner GPS men en vanlig kompass är en pålitlig backup. Den är lätt att bära och kräver varken batterier eller täckning för att fungera.

GPS – En GPS är värdefull när man är ute i naturen eftersom den kan ge dig din exakta position. Glöm inte att ladda batteriet innan du ger dig ut och ta även med dig extra batterier. Du kan också ladda ner en app med GPS till din smartphone. Tänk på att ha telefonen i ett vädertåligt skal och ha också med dig en portabel laddare ifall batteriet skulle ta slut.

Höjdmätare – Du kan hitta en höjdmätare antingen som en app till din smartphone eller som en typ av klocka. Den mäter lufttrycket och kan samtidigt ta emot GPS-signaler för en mer precis platsangivelse. Det är ett jättebra verktyg för att ta reda på exakt var du befinner dig på en vandringsled och det används flitigt av erfarna vandrare.

ApparAllTrails och GaiaGPS är smarta appar för navigering och spårning under vandringsturer. Du kan också ladda ner Google Maps i offline-läge som en backup, men det är inte helt tillförlitligt för detaljerad navigation.

2. Solskydd

Solglasögon – Oavsett väder så är solglasögon alltid att rekommendera. Solglasögon som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning är viktigt för att förebygga ögonskador. Speciellt viktigt kan det vara att tänkta på detta när det är vitt och snöig ute. Då är det lätt för vandrare att utveckla snöblindhet som är väldigt smärtsamt.

Solkräm – Solkräm är inte bara för varmt väder! Att ha på sig solkräm med minst solskyddsfaktor 15 eller 30 skyddar din hud från skadliga UV-strålar året runt. Hur ofta du behöver applicera solkräm beror på förhållandena under din vandringstur. Om det är soligare och du är mer benägen att svettas så behöver du smörja in dig oftare- Ungefär varannan eller var tredje timme brukar vara lagom.

Huvudbonad och kläder – Det är viktigt att du klär dig rätt för att skydda dig mot solen. Klä dig i ljusa färger, långa ärmar och lätta tyger. Alla dessa faktorer skyddar din hud från UV-strålar samtidigt som det andas och transporterar bort fukt. Huvudbonader av olika slag är bra solskydd som också hjälper dig hålla dig svalare i värmen. Hattar med ett bredare brätte skyddar ditt ansikte och din nacke ännu bättre, vilket är områden vi ofta glömmer av. Även om du har långärmade kläder på dig, glöm inte att ha på dig solkräm som ett extra skydd.

3. Ljus

Även om du ska vandra på dagen så kan det vara bra att vara förberedd på att vara ute efter att solen gått ned. En bra ljuskälla att ha med sig är en pannlampa. Den är lätt och enkel att packa och hjälper dig lysa upp vad du gör samtidigt som du har händerna fria. Glöm inte att ta med extra batterier!

4. Första hjälpen

Ett första hjälpen-kit är ett måste på vandringsturen. Ett bra första hjälpen-kit bör innehålla följande saker: bandage, plåster, kompresser, tryckförband, sårtvätt, pincett, sax, säkerhetsnålar, tejp och enklare medicin så som allergitabletter, smärtlindrande tabletter samt medicin mot diarré.

Om du tar annan medicin, glöm inte att ta med dig någon extra dos ifall du skulle behöva stanna ute längre än tänkt. Har du allergier, speciellt för insektsbett, så kan en EpiPen vara bra att ha med sig. Vad du tar med dig och hur mycket beror såklart på hur långt och vart du ska vandra.

5. Verktyg och reparations-kit

I en nödsituation kan det vara bra att ha med sig ett grundläggande reparations-kit. Det kan innehålla vanliga hushållsartiklar som silvertejp, sax, kniv och skruvmejsel. Då kan du göra tillfälliga lagningar av ryggsäckar, skor och annan utrustning du verkligen behöver för att ta dig tillbaka. Ett multiverktyg kan också vara värt att ta med sig eftersom det är kompakt och gör det lätt att bära med sig många verktyg i ett. Glöm inte att packa med dig ett sätt att rengöra dina verktyg mellan olika användningsområden!

6. Eld

När du är ute på vandring kan det vara bra att kunna tända en eld på ett säkert sätt. Elden är inte bara en värmekälla, utan kan också användas för att ge ljus, laga mat och signalera din position vid ett nödläge. Packa med dig pålitlig utrustning som vattentäta tändstickor, en tändare eller tändstål. Ta också med braständare så går det lättare att snabbt få i gång elden. Som bränsle kan du använda pinnar du hittar på marken utmed leden. På vissa ställen och under vissa tider råder eldningsförbud, då är det bra att ha med sig ett alternativ som ett gasolkök eller ett stormkök.

7. Skydd

Att packa med sig ett skydd är ofta något som dagsvandrare inte tänker på. I en nödsituation kan du dock behöva spendera en natt utomhus och då behöver du något slags skydd som kan hålla dig torr och varm. Det kan vara något så enkelt och prisvärt som en stor sopsäck eller en presenning. I riktigt blöta och blåsiga förhållanden kan det vara bra att ha med sig ett tält eller en bivacksäck som är tåligare och erbjuder mer skydd mot väder och vind.

8. Mat

Det är viktigt att du tar med dig mer mat än du tror att du kommer behöva så att du har marginal ifall det skulle hända något eller vandringen skulle ta längre tid än du trodde. Det är också bra att fundera över vilken mat du tar med dig. Välj saker som håller sig bra i ryggsäcken och som erbjuder många kalorier. Det kan vara till exempel proteinbars, nötter och torkad frukt.

9. Vatten

Att upprätthålla sin vätskebalans under vandringen är väldigt viktigt eftersom det är lätt att bli uttorkad när man är aktiv och det är varmt ute. Hur mycket vatten du behöver ta med dig är individuellt och beror också på vädret och intensiteten på din vandring. Oavsett är det viktigt att komma ihåg att dricka regelbundet och inte bara när du är törstig. Det kan vara bra att veta hur du renar vatten innan du ger dig ut så att du kan ta vatten i olika vattendrag under din vandring. Börja alltid din resa med en full vattenflaska, och gillar du att dricka kallt vatten så kan du frysa din vattenflaska innan du ger dig ut. Då smälter isen långsamt under dagen och du kan njuta av kallt vatten längre.  

10. Extra kläder

Naturen kan vara väldigt oförutsägbar och därför är det bra att ha med dig extra kläder när du ger dig ut. Vädret kan vända oväntat och det är därför viktigt att veta hur du klär dig i flera lager så att du kan justera din klädsel allt eftersom. Som skydd mot regn och vind är det bra att ha med sig ett lätt skallager. Det ger ett extra skydd mot vatten och vind men är lätt och tar inte upp så mycket plats i ryggsäcken. Skydda dina händer med handskar och dina fötter med ett extra par strumpor för att förebygga skav. För kallare klimat är det bra att ha med ett extra varmt lager för att inte frysa, till exempel en varm fleece.

image
×