Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
My Pages icon
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Hur du renar vatten i naturen när du vandrar

30 juni 2023

Vatten är ett grundläggande behov för oss människor, men när du är ute i naturen kan det vara svårt att hitta en pålitlig källa till rent vatten. Oavsett om du är ute på en dagstur eller en flerdagarsvandring så är det viktigt att dricka vatten för att undvika uttorkning och andra hälsoproblem. Men hur kan du se till att vattnet du dricker är säkert? I den här artikeln kommer vi gå igenom några effektiva metoder för hur du renar ditt vatten i naturen. Så du kan släcka törsten utan att oroa dig för kontamineringar.

Varför behöver du rena vattnet i naturen?

Att dricka orenat vatten kan leda till olika hälsoproblem, inklusive problem med magen och vattenburna sjukdomar. Här är några vanliga problem med orenat vatten taget från källor i naturen:

Mikroorganismer: Orenat vatten kan innehålla skadliga bakterier, virus och protozoer som kan orsaka olika sjukdomar vilket kan leda till diarré, kramper och feber.

Parasiter: Orenat vatten kan innehålla parasiter som bandmaskar, rundmaskar och plattmaskar vilka kan ledat till allt från illamående och kräkningar till allvarligare komplikationer.

Kemiska föroreningar: Vattenkällor kan vara förorenade med kemikalier, som till exempel bekämpningsmedel och konstgödsel. Att dricka förorenat vatten kan leda till förgiftning och allvarliga hälsoproblem.

Sediment och skräp: Naturliga vattenkällor som sjöar och bäckar kan innehålla sediment och skräp, inklusive lera och sand, vilket inte är bra för oss att dricka.

Olika metoder för att rena vatten

Koka vattnet

Att koka är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att rena vattnet i naturen. Gör så här för att rena vatten genom kokning:

Fyll en gryta eller kastrull med vatten.

Placera grytan över en värmekälla, till exempel en lägereld eller gasolspis.

Koka upp vattnet.

Låt vattnet koka i minst 1 minut (3 minuter om du är över 2 000 meter).

Ta kastrullen från värmen och låt vattnet svalna innan du dricker.

Att koka vatten kan döda de flesta patogener, inklusive bakterier, virus och parasiter. Det tar dock inte bort några sediment eller kemikalier som kan finnas i vattnet. Om du är orolig för sediment eller kemikalier bör du filtrera vattnet innan du kokar det.

Kemisk vattenbehandling

Ett annat effektivt sätt att rena vattnet på är genom kemiska vattenbehandlingar.

Klorbaserade behandlingar: Dessa kommer vanligtvis i tablett eller flytande form och tillsätts i i vattnet för att döda bakterier och virus. Läs instruktionerna noggrant och låt vattnet stå hela den angivna tiden för att säkerställa att vattnet desinficeras.

Jodbaserade behandlingar: Dessa fungerar på samma sätt som klorbaserade behandlingar och finns också som tabletter eller i flytande form. Jod dödar bakterier och virus, men de tar inte bort skadliga kemikalier eller sediment. Som med klorbaserade behandlingar, följ instruktionerna och låt vattnet stå hela den angivna tiden.

Det är viktigt att notera att kemiska behandlingar kanske inte är effektiva mot alla typer av föroreningar, såsom parasiter eller tungmetaller. Dessutom kan vissa personer vara känsliga för smaken eller lukten av behandlat vatten. Det är alltså en bra idé att testa behandlingen på en liten mängd vatten innan man behandlar en större mängd.

Vattenfilter

Det finns även en mängd olika vattenfilter på marknaden som kan hjälpa dig att rena vatten. De fungerar genom att fysiskt sila bort föroreningar från vattnet. De flesta vattenfilter använder en kombination av material som keramik, kol och finmaskigt nät för att filtrera bort partiklar och föroreningar från vattnet.

Pumpfilter: Dessa filter fungerar genom att fysiskt pumpa vatten genom ett filter för att avlägsna bakterier, protozoer och sediment. Vissa pumpfilter inkluderar även ett kolfilter för att ta bort kemikalier vilket även förbättrar smaken på vattnet.

Gravitationsfilter: Dessa filter fungerar genom att använda gravitation för att dra vatten genom ett filterelement, vanligtvis tillverkat av keramik eller fiber. Gravitationsfilter kan vara långsammare än pumpfilter, men är lätta att använda.

Sugrörsfilter: Dessa är små bärbara filter som du via ett sugrör dricker direkt från vattenkällan. De använder vanligtvis ett fysiskt filtreringssystem för att ta bort bakterier och parasiter från vattnet.

Vattenfilter är effektiva mot olika typer av bakterier och parasiter. De förbättrar smaken och är återanvändbara. Däremot kanske de inte fungerar mot virus. Det kan även kräva frekvent rengöring och kan vara tunga och ta plats i en ryggsäck. Dessutom fungerar vattenfilter sämre när det är kallt ute.

Vattenrening med UV-ljus

UV-ljus är ett effektivt sätt att rena vatten i naturen eftersom det stör mikroorganismernas DNA. Det dödar även bakterier, virus och andra patogener. För att använda en UV-renare fyller du en ren behållare med vatten och sätter på UV-renaren. Flytta långsamt staven eller appareten runt vattnet och se till att alla delar av behållaren utsätts för ljuset. Efter några minuter bör vattnet vara säkert att dricka. UV-ljus tar bort sediment och förbättrar heller inte smaken på vattnet. Apparet behöver också batterier för att fungera.

×