Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
My Pages icon
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Vandring för nybörjare

29 mars 2022

Vandring är ett populärt tidsfördriv och ett fantastiskt sätt att upptäcka naturens skönhet. Det är någonting som alla kan göra med lite planering och vissa förberedelser. Om du är ny på vandring och osäker på var du ska börja, är den här guiden för dig! Vi kommer gå igenom grunderna för vad du behöver veta innan du ger dig ut.

Innan vi börjar kan det vara bra att läsa vår artikel om skillnaden mellan vandring, trekking, bergsbestigning och backpacking för att du ska lära dig skillnaden mellan de olika utomhusaktiviteterna. I denna nybörjarguide kommer vi främst att fokusera på dagsvandring men dessa tips kan även appliceras på de andra aktiviteterna.

Välj rätt vandringsled

Det första steget i ditt vandringsäventyr är att välja rätt vandringsled. Det kan vara svårt för dig som nybörjare att veta vilken vandringsled som är rätt för dig. Det du bör veta är vart stigarna finns, förstå de olika alternativen och termer som finns inom vandring. Låt oss börja med vart du kan hitta bra vandringsleder.

Hur hittar jag vandringsleder

Det finns många olika möjligheter som kan hjälpa dig att hitta vandringsleder i alla svårighetsgrader.

Sökmotorer. Det finns många digitala hjälpmedel med information om lokala vandringsleder, som vandringsbloggar eller Google Maps. Det enklaste sättet att hitta dessa är att använda en sökmotor. Testa att söka efter ”vandring nära mig” eller vandring + din plats.

Vandringsappar. Många vandringsappar har interaktiva kartor som kan hjälpa dig att hitta bra leder. De kommer ofta med mer information om svårighetsgrad, höjdnivåer och recensioner från andra vandrare. Några populära appar att testa är Alltrails och Hiking Project.

Nationalparker och naturreservat. De flesta nationalparker och naturreservat har en hemsida med information om vandringsleder och annan service för vandrare inom sitt område.

Digitala forum och grupper. Du hittar mycket lokal information om vandringsleder på sociala plattformar som Facebook/Meta. Testa att söka på Facebook group sektion efter vandringsgrupper i ditt område.

Olika typer av vandringsleder

När du undersöker olika vandringsleder kan du stöta på några termer för att beskriva vilken typ av led det är. Här är de vanligaste:

Rundslinga. Den runda slingan är som en cirkel och du börjar och slutar vandringen på samma ställe. Rundslingorna är både trevliga och praktiska! De är utmärkta eftersom du inte behöver vandra samma sträcka två gånger och det finns alltid nya landskap att se.

Fram och tillbaka. Vandringsleder som går fram och tillbaka innebär att du vandrar till en destination, vanligtvis en utsiktsplats och sedan vandrar du tillbaka till startpunkten på samma stig.

Punkt till punkt. Punkt till punkt-leder innebär en vandring från punkt A till punkt B, vilket betyder att den börjar och slutar på olika platser. Vanligtvis krävs det transport för att släppas av vid startpunkten och för att sedan hämtas upp på din destination.

Lollipop. Lollipop-led, som det beskrivs på engelska, blandar slingtyperna rundslinga och fram och tillbaka. Det är en cirkulär stig, men du behöver vandra samma sträcka i början och slutet av din vandring för att komma till den rundade delen.

Tips för att välja vandringsled för nybörjare

Så nu vet du mer om olika typer av leder och hur du hittar dem, men vad behöver du tänka på när du ska välja en bra vandringsled som nybörjare?

Läge och logistik. Välj ett spår nära där du bor som är lätt för dig att ta dig till. I början kan det vara lättare att välja vandringsleder som börjar och slutar på samma ställe, för att du ska undvika extra logistik. Se till att läsa på vart parkeringsplatser finns i närheten av vandringsleden eller tidtabellen för kollektivtrafiken. Ett tips är att börja tidigt på dagen för att slippa trängas med andra vandrare i spåren

Avstånd och tid. Välj en vandringsled med en längd som du kan behärska och känner dig bekväm med. Tänk på att terrängen kan göra att det tar längre tid att vandra jämfört med en vanlig promenad i stan. Ha hänsyn till hur mycket tid du har och glöm inte räkna med den tid det tar att ta dig till och från leden.

Svårighetsgrad och konditionsnivå. Välj ett spår med lättare terräng och inte för mycket höjdökning (du kan läsa mer om höjdmeter längre ner i artikeln). Att utföra en mer utmanande vandring än vad du är beredd på är inget kul. Bedöm därför din konditionsnivå och fysiska hälsa utifrån vad du klarar av och välj vandringsled utefter det. När du känner dig bekväm kan du utmana dig själv till längre distanser med högre höjdmeter och tuffare terräng.

Säsong och väder. Se till att kontrollera skicket på leden innan du ger dig ut. Vissa vandringsleder kan vara otillgängliga på grund av översvämningar eller snö under vissa årstider. Beroende på var du vill vandra kan du också behöva tillstånd och nationalparker kan vara stängda under vissa perioder.

Förstå höjdökning och svårighetsgrad

Som nybörjare är det inte bara ledens avstånd du behöver tänka på när du väljer rätt vandringsled. Innan du beger dig ut är det viktigt att förstå höjdökning och svårighetsnivåer eftersom dessa kommer att påverka hur ansträngande en vandring är.

Hur beräknar man höjdmeter

Höjdmeter är när vandringsleden går uppför. Det enklaste sättet att beräkna höjdmeter är skillnaden mellan högsta och lägsta punkt. Men om en vandringsled innehåller kullar måste du ta hänsyn till varje uppförsbacke. Till exempel, om en led har tre kullar, alla 30 meter höga, är höjdökningen inte 30 meter; det är 3 x 30 meter = 90 meter. Det här sättet att mäta höjdmeter kallas ibland kumulativ höjdökning och det är ett mer exakt mått på hur mycket du behöver för att vandra uppför. Det förklarar också varför vissa stigar med många “upp-och-nedgångar” är mer ansträngande än andra.

Olika klassificeringar av vandringsleder

Det finns olika klassificeringssystem av vandringsleder i olika länder och lederna kan också ha olika markeringar. Klassificeringen av en vandringsled tar vanligtvis hänsyn till din erfarenhetsnivå och den utrustning som behövs för att vandra den. Det är en bra idé att bekanta sig med systemet som gäller där du befinner dig innan du ger dig ut.

Kläd dig rätt för vandring

Att veta vad du ska ha på dig för en vandring är nyckeln till en bra upplevelse. Rätt kläder för vandring är fuktavledande kläder som inte skaver. Det betyder att kläder som är gjorda av bomull ska du undvika och istället klä dig i ull, polyester eller nylon. Tänk på att alltid kontrollera väderprognosen innan du väljer vad du ska ha på dig och klä dig utefter det.

image

Multifunktionella vandringskläder
för alla typer av vandring

Det ska vara kul att gå ut och vandra!
Kolla in vår vandringsbutik för mer inspiration.

Här är grunderna för att klä sig rätt på vandring:

Underställ: I kallt väder är det viktigt att du klär dig i lager för att hålla dig varm och torr. Välj ett fuktavledande underställ som passar den temperatur du ska vandra i.

Mellanlager: Beroende på vädret kan du behöva ett isolerande mellanlager som en tröja i fleece eller ull, en lättviktsväst eller en lättare dunjacka.

Vandringsbyxor, shorts eller tights: Byxorna du väljer för vandring ska vara slitstarka, stretchiga och välsittande. De ska tåla slitage, tillåta rörelse och förhindra skav.

Transporterande tröjor eller skjortor: Välj en t-shirt eller en långärmad skjorta i ett fuktavledande material som polyester eller ull. De torkar och håller svett borta från din kropp. Undvik att använda kläder gjorda av bomull eftersom de håller kvar fukten, blir tunga i materialet vid fukt och torkar långsamt.

Vattentäta kläder: Även om väderprognosen inte förutspår regn är det alltid bra att ta med en vattentät jacka och byxa. De kan även fungera som vindskydd eller ett extra isoleringslager när det är kallt. För att spara utrymme är det bra med ett lätt och packbart set som inte tar upp för mycket plats i din ryggsäck, som vår Typhoon-kollektion.

image

Mössa och handskar: En solhatt hjälper till att skydda dig mot solen under varma och soliga dagar och en mössa håller dig varm när det är kallt. Handskar kan också vara till hjälp även under mildare dagar eftersom dina händer snabbt kan bli kalla när du vandrar.

Strumpor: Bär välsittande vandringsstrumpor i snabbtorkande material som andas för att hålla dig bekväm och förhindra blåsor. Bär inte strumpor gjorda av bomull eftersom de har dåliga fukttransporterande egenskaper. Du är mer benägen att få blåsor när du vandrar med fuktiga strumpor därför är det en fördel att använda strumpor av ull eller polyester och ta alltid med ett extra par.

Skor: Rätt par skor är avgörande för en bra vandringsupplevelse. Ett par vandringsskor med bra grepp räcker för vandring i lättare terräng, men du kan behöva ett par vandringskängor med bättre fotledsskydd och stöd för mer stenig terräng. Låga vandringsskor är ofta lätta, bekväma och erbjuder bra andningsförmåga. Å andra sidan är kängor varmare och ger mer stöd och skydd, men de är också tyngre, vilket kan vara tröttsamt när man vandrar långa sträckor.

Välj din vandringsutrustning

Det bästa med att vandra är att du inte behöver dyr utrustning för att komma igång. I början klara du dig utmärkt med ett par bekväma skor, kläder som inte skaver och en ryggsäck för vatten och snacks. För att hjälpa dig att välja rätt utrustning för den vandring du ska ge dig ut på går vi igenom grunderna nedan.

De tio väsentligheterna

De tio väsentligheterna (The Ten Essentials) är ett system med överlevnadsartiklar som vandrings- och scoutorganisationer rekommenderar att du alltid tar med i nödfall. Huvudfokus är att förebygga och hantera nödsituationer som kan uppstå under en vandring och kunna övernatta utomhus vid behov. De tio väsentligheterna inkluderar: navigation, pannlampa, solskydd, första hjälpen, kniv, eld, skydd, extra mat, extra vatten och extra kläder. Vad och hur mycker du tar med dig beror på din resa. Läs vår artikel om de tio väsentligheterna för vandring för att lära dig mer.

Mat och vatten

Att hålla energi- och vattenintag under vandring är viktigt. Men du vill inte bära mer vikt än du behöver; därför är det viktigt att tänka på vad du tar med och hur mycket.

Du kan bränna många kalorier när du vandrar, så du måste ta med dig tillräckligt med mat för att kompensera för det du förbränner. Tänk på att packa kalorität mat som inte väger för mycket och håller sig bra i ryggsäcken. Några bra val att ha med sig är granolabars, nötter, frön, torkad frukt och snacks. Färska råvaror som äpplen och morötter håller sig väl i ryggsäcken, är lätta att äta när man går och lämnar dessutom minimalt med avfall. Packa ner mat du gillar att äta och packa alltid extra om något oförutsett händer.

I allmänhet rekommenderas det att dricka en liter vatten per två timmars vandring. Om det inte finns några tillgängliga vattenkällor längs leden måste du bära med dig allt vatten du behöver. Du kan också rena vatten från bäckar och sjöar för att fylla på din vattenförsörjning längs vägen. Kom ihåg att alltid ta med mer vatten än du tror att du behöver.

image

Säkerhetstips

Säkerhet för vandring bör vara i fokus för både nybörjare och erfarna vandrare. Genom att vara förberedd kan du hjälpa till att minimera de potentiella farorna. Här är några säkerhetsriktlinjer att tänka på innan du ger dig ut i naturen.

Kolla väderprognosen. Kolla alltid väderprognosen och ge dig inte ut i dåligt väder. Håll även koll på väderprognosen under vandringen; situationen kan snabbt förändras.

Undersök rutten. Undersök rutten ordentligt och kontrollera vandringsledens skick innan du ger dig ut. Vissa leder kan vara översvämmade eller avstängda på grund av dåliga förhållanden. Notera också vattenkällorna nära leden, så att du vet var du ska fylla om det behövs.

Börja tidigt. Som nybörjare är det svårare att uppskatta hur lång tid en vandring kommer att ta. Börja tidigt på dagen för att undvika att vandra i mörker.

Ta med en karta. Ta alltid med dig en karta när du vandrar. Det kan vara en papperskarta, en GPS eller din telefon. Om du tar med dig en digital karta, se till att den kan användas offline och att du har fulladdade batterier. Glöm inte att se till att du kan läsa kartan innan du ger dig ut!

Berätta för någon vart du ska. Se till att berätta för någon vart du ska och vad dina planer är. Ta alltid med dig en telefon för säkerhetsskull.

Spårningsbar. Ta med en personlig lokaliseringsfyr eller bär utrustning med Recco-reflektor. Detta gör det lättare för sök- och räddningspersonal att hitta dig om du går vilse. Med en personlig lokaliseringsfyr kan du skicka ut ett SOS om något allvarligt händer dig, även om mobiltelefonmottagningen är dålig eller obefintlig.

Vett och etikett: oskrivna regler för vandring

Friluftslivet är tillgängligt för alla och det är viktigt att vara uppmärksam på både naturen och andra friluftsentusiaster. Lär dig ledens oskrivna regler och visa respekt för både andra vandrare och djurliv. Att veta hur du gör vid ett möte på leden och hur man inte lämnar några spår efter sig är bra etikettregler som varje vandrare bör känna till.

Väjningsplikt

Precis som på vägarna har vandringsleder förkörsrätt. Det är ofta vanlig artighet, men det är fortfarande en bra idé att studera innan du ger dig ut för att hålla ett positivt humör på stigarna.

Vandrare möter vandrare

Människor som vandrar uppför har företräde. Uppförsvandrare har ett smalt synfält och behöver ofta fokusera på områdena precis framför sig. Det är också tuffare att vandra uppför och om de har ett bra tempo och fart, är det svårare för dem att pausa för att låta andra passera. Därför bör nedförsvandrare alltid släppa förbi uppförsvandrare om de inte vinkas fram.

Om du stöter på någon som går långsammare än du gör, gå inte bara förbi utan att fråga. Säg hej för att låta dem veta att du är där och fråga om du får passera. Om någon vandrar upp bakom dig, gå åt sidan av leden och låt dem passera.

Ensamvandrare bör också släppa förbi större grupper eftersom det ofta är lättare för en person att kliva åt sidan. Kom ihåg att du passerar till vänster och håller till höger, precis som på vägen.

Vandrare möter cyklister

Tekniskt sett borde cyklister släppa förbi vandrare, men de tar sig ofta fram mycket snabbare och det kan vara lättare för vandrare att kliva åt sidan. Därför är det ofta mer praktiskt för cyklister att ha företräde.

Vandrare möter hästar

Hästar har företräde på vandringsleder. Det är generellt sett en bra idé att ge hästarna utrymme, hålla sig lugn och inte göra några abrupta rörelser när ni passerar varandra.

Allemansvett - Lämna inga spår

För att hjälpa till att bevara naturen är det viktigt att följa de sju principerna för allemansvett. De är avsedda att minska mänsklig påverkan på vilda djur samt hjälpa till att hålla naturen vacker och blomstrande. Dessa är de sju principerna:

Planera i förväg och förbered dig. Se till att du känner till området och reglerna innan du går på vandring. Kolla väderprognosen och packa därefter. Förbered dig för nödsituationer och packa din utrustning för att minimera avfallet. Besök i små grupper och schemalägg din resa för att undvika trängsel.

Res och campa på hållbara ytor. Håll dig på de etablerade stigarna, även om det är blött eller lerigt. Campa på anvisade campingplatser eller på hållbara ytor där vegetation saknas.

Släng avfall på rätt sätt. Allt du tar med ut på vandringen ska du också ha med tillbaka. Ta med dig allt skräp, även matavfall. Gräv ner mänskligt avfall i ett 15-20 cm djupt hål. Se till att du inte gör dina behov nära vattenkällor.

Lämna det du hittar. Vänligen ta inte med dig något hem; lämna alla stenar och växter där de hör hemma. .

Var försiktig med elden. Var försiktigt när du eldar utomhus. Om eldning är tillåtet, använd anvisade eldningsplatser, håll elden liten och använd endast pinnar och kvistar från marken eller lokalt hämtad ved för att undvika att införa skadedjur och sjukdomar. Det är viktigt att du har full kontroll över elden och att du har möjlighet att släcka vid behov. Lämna aldrig en eld; bränn allt till aska, släck det helt och strö ut askan.

Respektera vilda djur. Titta på vilda djur på avstånd, följ eller närma dig inte. Mata aldrig djur i det vilda och skydda dem genom att förvara mat och skräp på rätt sätt.

Ta hänsyn till andra vandrare. Respektera andra vandrare och deras upplevelser. Undvik höga ljud, ha kontroll på dina husdjur och släpp förbi andra vandrare på leden.

×