Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
My Pages icon
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Vandring, trekking, bergsbestigning och backpacking – vad är skillnaden?

1 mars 2022

Du kanske har hört orden vandring, trekking, bergsbestigning och backpacking användas för att beskriva liknande aktiviteter. Men även om aktiviteterna har gemensamma nämnare så finns det viktiga skillnader mellan dem

Vandring
Att gå på långa promenader ute i naturen som ofta sträcker sig över flera timmar upp till en hel dag.

Trekking
Längre och svårare resor till fots med en given destination som varar i flera dagar eller veckor.

Bergsbestigning
En extremare version av vandring eller trekking som också inkluderar bergsklättring.

Backpacking
Vandring eller trekking som också inkluderar camping och där du bär med dig all utrustning och alla förnödenheter i en ryggsäck.

Vad är vandring?

Vandring är en av de vanligaste utomhusaktiviteterna eftersom det är lätt att komma i gång och det inte behövs så mycket utrustning eller kunskap i början. En vandringstur är längre och mer ansträngande än en vanlig promenad och den kan innehålla tuffare och mer kuperad terräng. Oftast sker vandring på utmärkta leder där sträckan kan vara loopad, gå fram och tillbaka eller från en punkt till en annan.

En vandringstur tar oftast några timmar eller upp till en hel dag men du återvänder oftast hem på kvällen. Eftersom det är längre än en vanlig promenad så kan du behöva bära med dig förnödenheter som till exempel mat och vatten. Men vandring kan också vara under flera dagar. De flesta startar då från ett basläger och går på dagsturer i olika riktningar för att sedan återvända till lägret varje kväll.

I Sverige är det också vanligt att använda den engelska begreppet hiking eller att gå på hajk när man pratar om vandring. Det är också vanligt att höra ordet fjällvandring som ofta innebär tuffare vandring i fjällen, men utan klättringselementet som skulle föra det närmare bergsklättring.

image

Vad är trekking?

Trekking är längre och tuffare än vandring. Det är en långvarig resa till fots som ofta innehåller mer utmanande och tuffare terräng vilket gör det mer krävande både fysiskt och psykiskt. En trekkingtur varar i flera dagar eller veckor och omfattar också camping eller övernattning i vindskydd eller fjällstationer längst vägen. Du bär med dig utrustning och förnödenheter i en ryggsäck men du kan också behöva fylla på matförrådet under längre trekkingturer.

Trekking innebär alltid en destination och det främsta syftet med trekkingturen är själva resan. Eftersom trekking är längre och mer fysiskt krävande än vandring så behövs mer förberedelser och utrustning.

Vad är bergsbestigning?

Bergsbestigning kan ha element av vandring eller trekking, men det är inte det huvudsakliga syftet med aktiviteten. Det är mer utmanande och tekniskt och det främsta målet är att bestiga ett berg vilket kan innebära klättring, skidåkning samt att korsa glaciärer och via ferratas.

Bergsbestigning är mer fysiskt ansträngande än både vandring och trekking och kräver att du är i utmärkt fysisk kondition. Det är också farligare och involverar mer tekniska färdigheter och utrustning som rep, isyxor, stegjärn och hjälm.

Terrängen och vädret kan utgöra verkliga faror för de som ägnar sig åt bergsklättring och eftersom det primära syftet är att nå toppen av ett berg så innebär det ofta höga höjder där lufttrycket är lägre än normalt. Bergsbestigning kräver därför omfattande förberedelser och tidigare erfarenhet.

Vad är backpacking?

Backpacking kan betyda olika saker beroende på i vilken kontext det används. När det kommer till utomhusaltiviteter så betyder backpacking en resa till fots under flera dagar eller veckor där du bär med dig allt du behöver i en ryggsäck. Varje kväll slår du läger och du måste bära med dig all mat och campingutrustning.

I den här betydelsen har backpacking och trekking mycket gemensamt, men backpacking behöver inte vara en lång resa med en given destination. Det kan också vara en vandring där du bär med dig dina förnödenheter i en ryggsäck, slår läger för natten och sedan vandrar tillbaka dagen efter. Backpacking betyder ofta att man campar utomhus, men du kan också stanna över natten i fjällstationer eller vindskydd utmed populära leder.

Men backpacking kan också betyda att resa med allt du behöver i en ryggsäck. I den här betydelsen behöver resan inte vara till fots och du behöver inte campa utomhus. I stället kan det betyda att resa med flygplan eller allmänna kommunikationer och att övernatta på vandrarhem eller andra typer av boenden. 

Om du är ny på äventyr utomhus – läs vår nybörjarguide till vandring för att lära dig mer och komma i gång.

×