Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Tältning för nybörjare

25 april 2023

Har det blivit dags att ta sig ut på en campingtrip? Det spelar ingen roll om det är din första gång eller om du är en erfaren tältare, det finns massor av saker att tänka på och regler att följa för att njuta av en säker och rolig tid utomhus. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig att packarätt, laga god mat och tänka på allt annat som är viktigt när du tältar i skogen.

Förberedelser

Om man inte tidigare har campat så kan det vara en bra idé att låta den första gången ske på sommaren. Då har du både ljuset och värmen på din sida vilket kan underlätta för dig som är nybörjare.

När det kommer till vart man ska tälta så är det lite fler saker man behöver tänka på innan man slår upp sitt tält. Läs på kring tänkbara platser i förväg och bestäm dig innan du ger dig iväg. Tänk också på att det inte är tillåtet att tälta vart som helst och det kan vara olika lagar och regler i olika områden och länder. Sverige är känt för sin allemansrätt där du har rätt att tälta nästan varsomhelst i naturen, men det kan gälla andra regler i naturreservat och nationalparker.

Se till att kolla upp vilka lagar och regler som gäller på platsen som du bestämt dig för. Håll dig till anvisade campingplatser och slå endast upp ditt tält på ställen som saknar vegetation eller har ett underlag som inte är ömtåligt.

Det kan också vara bra att campa nära hemmet de första gångerna, så att du ifall det skulle hända något oförutsett befinner dig i ett bekant område och lätt kan avbryta tältningen. Öva på att sätta upp ditt tält några gånger innan du ger dig iväg. Du kanske till och med ska provtälta hemma i trädgården för att se att allt fungerar som det ska? Då slipper du hamna i en situation där du mitt ute i skogen bland mörker, kyla och regn ska försöka sätta upp ditt tält för första gången.

Packning

Man brukar prata om The ten essentials när man campar. Det är saker som du alltid bör tänka på att ha med dig när du är ute i naturen. Börja med att utgå från den listan när du påbörjar din packning.

Försök att packa så effektivt som möjligt: Börja med sovsäck, kläder, vatten och andra nödvändigheter i botten och se till att ha saker som du behöver ha lättåtkomligt högst upp. Ett tips är att lägga upp all packning framför dig innan du ger dig iväg och bocka av på din packlista så du är säker på att du inte glömmer något.

Tält

För att slippa krångel och förvirring på plats kan du öva på att sätta upp tältet innan. Passa på att fota processen steg för steg så har du din egen instruktionsbok när du väl är på plats.

Tält kan vara dyrt, om det är första gången du ska iväg och inte är säker på att du tycker om det, eller bara inte vet vilket tält du vill ha, så kan du titta på att hyra ett tält eller låna av en vän. Samma sak med annan större utrustning.

Sovsäck och liggunderlag

Vilken sovsäck du ska välja beror på vilket klimat du ska tälta i. En tunn sovsäck är bra när det är riktigt varmt, men oftast är en medeltjock sovsäck det bästa valet. Då kan du klä dig varmt i en fleece och varma strumpor ifall det skulle bli kyligt och om det blir för varmt kan du alltid öppna upp sovsäcken och använda den som ett täcke istället.

Om du bara ska sova någon enstaka natt så fungerar ett enklare liggunderlag alldeles utmärkt. Men ska du ut på en längre resa eller vara i ett kyligare klimat bör du investera i något mer gediget som även isolerar bra.

En egen kudde är alltid att föredra. Din kropp ska redan vänja sig vid att sova på ett nytt underlag, så ta med en kudde som du trivs med för att få en god natts sömn.

Matlagning

image

För att underlätta matlagningen bör du planera måltider i förväg i den mån du kan. Tänk ut vad du kan tillaga med samma ingredienser för att minimera packningen. Enklast är att göra något som går att tillaga i en panna, till exempel grytor eller soppor. Du kan också tillaga något hemma som går att äta kallt, exempelvis pastasallad.

För att kunna laga mat behöver du ha någon form av värmekälla, till exempel ett kokkärl för att laga mat över öppen eld eller ett stormkök, spritkök eller liknande. Tänk på vilka redskap du behöver för att laga mat och packa med sånna som du kan använda till flera rätter och kanske till och med sånna du kan äta direkt ur, som en panna/gryta. Du kan också spara utrymme och vikt genom att ha med dig en spork istället för ett helt set med kniv, gaffel och sked.

Har du inte möjlighet att bära med en kylväska kan du packa med dig saker direkt från frysen som får tina upp längst vägen. Tänk även på att vara så effektiv som möjligt med olika typer av förpackningar. Det är viktigt att inte skräpa ner i naturen och för att slippa bära med dig massor tillbaka kan du minimera antalet förpackningar innan du ger dig av.

Vatten

Det är lätt att tänka att vatten är det viktigaste att ha med sig, och det är inte fel, men ofta finns det naturliga vattenkällor längs vägen där du kan fylla på din vattenflaska. Kolla upp hur det ser ut med vattentillgångar kring platsen du ska besöka och glöm inte att packa med ett sätt att rena vatten så det är säkert att dricka. Det är onödigt att bära med sig mer vikt än vad man behöver.

Belysning

Även om du campar på sommarhalvåret så blir det några mörka timmar. Se till att ha med dig både en ficklampa och en huvudlampa, det underlättar vid nattliga toabesök.

Även lägerelden är en perfekt ljuskälla på kvällarna, och en naturlig del av campingupplevelsen. Så se till att utnyttja det. Läs vår guide kring hur man gör upp en lägereld innan du ger dig ut.

Hur ska du klä dig?

Vad ska man ha på sig egentligen? Generellt sätt är det bra att tänka "hellre för varm än för kall" och att klä sig i olika lager. Oavsett vad du har för planer för din resa så är det alltid klokt att packa ner en extra fleece och ett par extra strumpor. Det är också alltid bra att ha med sig en vind- och vattentät jacka för oväntade väderförändringar.

Försök att packa med dig multifunktionella kläder som kan fungera till flera olika aktiviteter, till exempel ett par slitstarka vandringsbyxor med ventilationsdragkedjor eller ett par zip-off byxor som kan fungera som både långa vandringsbyxor och shorts. Det är också bra att packa med sig kläder som torkar snabbt. För att slappna av och hänga vid tältet är det skönt med bekväma mjukisbyxor och en härlig fleece.

Shoppa:

Hygien

Det är viktigt att känna sig fräsch även när man är ute i skogen. Tänk på att ha med dig parfymfria produkter då starka dofter kan locka till sig djur. Se även till att alla produkter du tar med dig är nedbrytningsbara så du inte skadar naturen och djuren med ditt avfall. Du kan också titta i skafferiet efter produkter som kan hjälpa dig hålla dig fräsch på ett mer naturligt sätt:

Bakpulver eller bikarbonat: Fungerar som torrschampo om du vill skjuta på att tvätta håret så länge som möjligt men fortfarande känna dig fräsch.

Äppelcidervinäger: Går att använda som en naturlig deodorant.

Olivolja: De flesta typer av oljor fungerar alldeles utmärkt att smörja in kroppen med för att hålla sig återfuktad.

Det är viktigt att komma ihåg att aldrig tvätta eller diska i naturliga vattendrag när du campar i naturen. När du packar kan det också vara bra att tänka på hur du kan minimera disk och tvättning. Du kan till exempel ha på dig en tröja eller t-shirt i ull närmast kroppen eftersom den är naturligt antibakteriell och därför räcker det ofta att vädra den ordentligt innan du kan använda den igen.

Vett & Etikett

Det finns några oskrivna regler som alla bör följa när man är ute i naturen eller befinner sig på allmänna platser. Det mesta är självklara saker, men det tål att upprepas för att alla ska få en så trevlig campingupplvelse som möjligt. Man pratar ofta om de sju principerna för Leave No trace - lär dig dem och ha dem alltid i bakhuvudet när du rör dig i naturen.

Håll det rent och snyggt runt dig: Att ta hand om naturen och plocka upp efter sig är viktigt när man vistas i naturen. Lämna alla platser i samma skicka som när du kom, om inte ännu bättre.

Var inte för högljudd: Respektera din omgivning genom att hålla ljudnivån lagom, framförallt på kvällarna.

Grilla och elda ansvarsfullt: Att grilla hör till campingupplevelsen, det är sen gammalt. Men tänk på att ta reda på vilka regler som gäller kring eldning där du befinner dig innan du eldar och läs gärna vår guide till hur du gör upp en lägereld innan du ger dig iväg.

Håll avstånd till andra: Respektera både andra människor och djur ute i naturen och håll avstånd. Då kan alla känna sig trygga och samtidigt njuta av sin campingtripp.

×