Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
My Pages icon
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Så väljer du rätt outfit för att vandra i regn

24 oktober 2022

Att vandra i regnet kan vara en härlig upplevelse där du kan känna dig som ett med naturen. Det har också den extra fördelen att andra vandrare tänker både en och två gånger innan de ger sig ut, vilket gör att det inte blir lika trångt på populära leder. Men att vandra i regnigt och blött väder kan vara en bedrövlig upplevelse om du är oförberedd och inte har rätt utrustning. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! 

Balansen mellan vattentäthet och kroppstemperatur 

Det går att vara för vattentät. Det kan låta konstigt när man klär sig för en vandringstur i regnet, men för hög vattentäthet kan göra att man blir varmare och därmed svettas mer. 

Svett är alla regnkläders fiende. De flesta skalkläder är både vattentäta och har en hög andningsförmåga. Det betyder att de har ett vattentätt membran laminerat i tyget som kan ventilera ut vattenånga.  

När du är väldigt varm och svettig, till exempel om du klätt dig för varmt eller rört dig mer intensivt än du tänkt, hinner inte alltid membranet släppa igenom all vattenånga. För att reglera din kroppstemperatur och snabbt släppa ut överskottet av fuktig luft kan du öppna ventilationsdragkedjorna under armarna eller på sidan av låren. Att kunna ventilera snabbt är viktigt för att hjälpa membranet ta hand om all vattenånga som bildas när du svettas och blir varm. Olika material har olika andningsförmåga och det mäts helt enkelt genom hur mycket vattenånga ett tyg kan släppa genom över tid.    

Om yttertyget blir genomblött så minskar membranets effektivitet. För att motverka att yttertyget suger åt sig vatten behandlas det med en DWR (Durable Water Repellent). DWR-behandlingen gör att vattendropparna lägger sig som små pärlor på tyget och inte kan sugas upp av den yttre väven. Detta gör att passagen genom membranet hålls öppet så att andningen fungerar så effektivt som möjligt. DWR-behandlingen slits ut med tiden och det är därför viktigt att förnya behandlingen över tid för att behålla den vattenavvisande effekten.  

Det handlar om att klä sig i flera lager 

Regnigt väder kan kännas varmt och fuktigt eller kallt och isigt. Att klä sig i flera lager hjälper dig att reglera din temperatur, transportera bort fukt från kroppen och hålla dig torr. 

image

Lager ett 

Det första lagret närmast kroppen är grunden för din outfit och bör inte glömmas bort. Den viktigaste uppgiften för det här lagret är att transportera bort fukt från din kropp och då är plagg gjorda i syntetiska material som polyester perfekta.  

När det är varmt kommer en t-shirt i funktionsmaterial att fungera perfekt som första lager, men när regnet känns kallt och isigt kan du behöva ett underställ med både byxor och en långärmad tröja för att hålla dig varm och torr. Ett underställ i syntetmaterial blir inte för varmt utan fungerar också att använda på sommaren. Dessutom kan det kännas skönt med ett par tunna underställsbyxor under skalbyxorna så de inte klibbar fast på benen. 

image

Lager två 

Det andra lagret ska hjälpa dig att hålla dig varm om temperaturen sjunker. Välj ett tunnare mellanlager i fleece som är lätt att dra av och på. Då kan du ta av det om du är för varm och sätta på det när du känner dig kall. 

En fleecetröja med full dragkedja är också ett perfekt ytterlager om regnet slutar och du vill ta en paus från din regnjacka. 

image

Lager tre 

Det tredje lagret med skalkläder är ofta räddaren i nöden under regniga vandringar. Skalkläderna måste vara vattentäta, vindtäta och ha en bra andningsförmåga. Välj skaljackor och byxor med ventilationsdragkedjor under ärmarna och längs låren för att hjälpa till att reglera din temperatur och snabbare släppa ut fuktig luft när du är du blir varm och svettig. 

En stor huva hjälper till att hålla regnet borta från ansiktet och förhindrar att vatten kommer in innanför kragen jackan. 

Undvik också att välja en regnjacka med fleecefoder eftersom detta kan suga upp vatten som har lagt sig på dina regnbyxor. Vattnet kan sedan färdas upp genom fodret på din jacka och göra den blir blött på insidan.  

Annan utrustning du kan behöva när det regnar 

För att vara förberedd för blöta och regniga vandringar finns det några extra saker som du kan fundera på att lägga till på din outfit och i din packning. 

  • Keps. För att hålla regnet borta från dina ögon och ditt ansikte kan en keps under huvan på regnjackan vara ett bra komplement. 

  • Bra strumpor (och ta med extra!). Strumpor gjorda av syntetiska material eller ull är perfekta för regniga vandringar eftersom de transporterar bort fukt och motverkar skav även när de är blöta. Du kan till och med ha dubbla strumpor för att förhindra skav och hålla dina fötter varma och torra. Glöm inte att ta med extra strumpor i ryggsäcken att byta till om de du har på dig blir för blöta. 

  • Vattentäta vandringsskor. För att hålla dina fötter torra så länge som möjligt, välj ett par vattentäta vandringsskor med god andningsförmåga. 

  • Regnskydd för din ryggsäck. Även om din ryggsäck har en DWR-beläggning kommer den inte att stå emot kraftigt regn för alltid. Ta med ett regnskydd till din ryggsäck om det regnar mycket eller ihållande när du är ute. 

  • Extra kläder. Även den bästa outfiten för regnigt väder kan fallera så ta alltid med en extra uppsättning torra kläder i ryggsäcken. För säkerhets skull kan du packa dem i vattentäta packkuber eller plastpåsar som ett extra skydd mot regnet. 

Välj en outfit för lättare regn 

Om du ska ut i lätt regn, välj ett första lager som transporterar bort fukt och som torkar snabbt, till exempel vår Vagabond-t-shirt som är finns med både korta och långa ärmar. Om det är lite kallare kan du ta på dig ett extra lager, som vår Trekker Fleece, eller packa med det i ryggsäcken ifall du fryser senare. 

Ett stretchigt och vattentätt skallager, som våra Silence Proshell- eller Whisper-jackor med tillhörande byxor, är perfekta för lätt regn. De är bekväma att röra sig i och prasslar inte. 

Välj en outfit för kraftigt och ihållande regn 

När regnet öser ner och inte verkar lätta upp behöver du ett vattentätt skallager med hög andningsförmåga, som vår Aphex- eller Cyclone-jackor med tillhörande byxor. 

Under kan det vara en bra idé att ha på sig ett underställ med både byxor och en långärmad tröja för att hjälpa till att transportera bort fukt från din kropp och reglera din kroppstemperatur. Ett underställ i syntetmaterial, som vårt Sneaky Balaclava, är perfekt för alla årstider. Glöm inte att ta med en tunn tröja i fleece, som vår Trekker Fleece, som ett isolerande lager om du skulle frysa. 

Välj en outfit för osäkra väderprognoser 

Är du osäker på om det kommer att regna? Eller så kanske du bara vill vara beredd på allt? (Vi gillar hur du tänker!) Välj ett par vandringsbyxor med DWR-behandling, som våra RVRC GP Pro-byxor. De tål lätt regn, vilket ger dig tid att ta på dig dina packbara skalkläder som du också tog med i ryggsäcken. Visste du att vårt Typhoon-set kan vikas ihop i sin egen ficka?  

  Med ett snabbtorkande första lager i funktionsmaterial, som vår Vagabond-t-shirt, kan du känna dig bekväm under både soligt och regnigt väder. En tunn hoodie i fleece, som vår Trekker Fleece Hoodie, kan fungera både som ett mellanlager under en regnjacka och som ett yttre lager när det inte regnar. Om regnet hänger i luften och det finns risk för lätta och korta regnskurar så kan en softshelljacka med DWR-behandling, som vår Tornado-jacka, också fungera utmärkt. 

Glöm inte att impregnera allt innan du ger dig ut! 

DWR-beläggningen på din utrustning kommer med tiden, efter hård användning och flera tvättar, att slitas ut och försvinna. Det är därför viktigt att du tar hand om dina kläder på bästa sätt för att se till att de presterar optimalt under lång tid. Tvätta aldrig dina kläder med sköljmedel eftersom det kan täppa till membranet och förstöra DWR-behandlingen.  

Se också till att impregnera dina kläder på nytt innan du ger dig ut för att få ut så mycket som möjligt av dem. Kontrollera att kläderna är rena och spraya dem sedan med impregneringsspray gjort för kläder. Glöm inte heller att aktivera DWR-behandlingen med värme för att den ska få full effekt!  

×