Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Vandra i regn - tips och råd

17 april 2023

De flesta vandrare älskar att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus och även om vi kanske försöker planera våra resor kring bra väder så är det inte alltid möjligt. Oavsett om du vandrar på en flerdagarsvandring eller bara är ute på en kort dagsvandring, kommer du förr eller senare behöva vandra i regnet.

I den här artikeln kommer vi att diskutera hur man planerar för dåligt väder, vilka typer av kläder man ska ha på sig utomhus, vad man ska göra under vandringen och när det har slutat regna. Om du har förberett dig korrekt kan vandring i regnet vara en härlig upplevelse.

Innan vandringen

image

Planering och förberedelse är nycklarna till alla framgångsrika friluftsäventyr. Att vara oförberedd på regn är det snabbaste sättet att förstöra resan. Lätt sommarregn är en sak, men ofta när vi vandrar befinner vi oss i berg och raviner där kraftiga regn kan orsaka översvämningar och förvandla små bäckar till forsande älvar.

Det första och mest självklara sättet att planera är genom att kolla väderprognosen, men tänk på att vädret (speciellt i fjällen) kan växla snabbt. Men det handlar också omvilken tid på året och vilken plats du ska vandra på. Det är inte ovanligt att starta vandringen vandra i shorts och t-shirt för att det sedan avsluta den med snöfall på toppen. Kom även ihåg att vädret på natten kan skifta en hel del.

Det för oss till utrustningen. Att hålla din utrustning torr är regel nummer ett. Det finns massor av dyr utrustning som du kan köpa för att hålla din packning torr men en av de mest användbara och prisvärda är faktiskt en helt vanlig sopsäck. Den kan användas som ett vattentätt foder inuti din ryggsäck men den fungerar också som ett regnskydd på utsidan och kan även göras till en presenning.

Ett annat praktiskt föremål att ta med är en zip-påse för din elektronik och andra småsaker som du vill hålla torra. Det är också en bra idé att ta med silvertejp för att kunna lappa eventuella hål som kan släppa in vatten.

En satellitkommunikationsenhet med GPS är alltid är en bra idé att packa ner om du till exempel skulle bli skadad eller strandsatt på grund av det blöta vädret. Om du håller koll på väderprognosen, är uppmärksam på vart du befinner dig och potentiella väderförändringar samt packar rätt för för att hålla allt så torrt som möjligt, så kommer du att vara väl förberedd för ditt nästa friluftsäventyr.

Så klär du dig

Dina kläder är ditt första lager av skydd mot väder och vind och att välja rätt kläder är viktigt för alla utflykter. Den första regeln att komma ihåg när det gäller friluftskläder är att undvika kläder i 100% bomull. Till skillnad från ull så behåller inte bomull sina isolerande egenskaper när det blir blött och det torkar inte heller lika snabbt som syntetmaterial. Av dessa skäl rekommenderas inte bomull för friluftskläder, speciellt inte de som bärs nära huden, som ditt underställ.

Ett lätt och isolerande mellanlager är också ett utmärkt föremål att slänga i väskan om du behöver extra värme på vandringen. Att ta med ett vindtätt och vattentätt skal är också avgörande för att hålla sig torr ute på vandringen. Se till att välja en jacka med justerbar huva så du kan dra ut den för att hålla regnet ute. Att bära en keps under huvan kan också hjälpa till att hålla vattnet borta från ansiktet när det öser ner.

Om du inte vill attbara överkroppen ska vara torr så är ett bra par vind- och vattentäta byxor också värt att överväga. Se till att de är tillräckligt långa för att täcka toppen av dina vandringskängor så att vattnet inte rinner ner längst byxorna och in i skorna.

På tal om skor, det hjälper inte att klä sig i vattentäta plagg och sedan utelämna fötterna. Att ha blöta fötter är ett snabbt sätt att förstöra stämningen på en vandringstur. Ingen gillar att vandra i blöta skor. Genom att hålla fötterna torra förhindrar du också skav och blåsor. Vattentäta skor rekommenderas alltid för att undvika blöta fötter och det är en bra idé att ta med ett extra par strumpor för säkerhets skull.

Oavsett väder spelar valet av kläder en avgörande roll för hur vandringen blir. Tänk på dessa tips så att du kan hålla dig torr när allt annat är blött.

Under vandringen

Under vandringen finns det några enkla tips som kan hjälpa dig få ut det mesta av upplevelsen.

image
  • Under vandringen finns det några enkla tips som kan hjälpa dig få ut det mesta av upplevelsen. Det första att tänka på är att öppna din packning så lite som möjligt. Ju mer du öppnar din ryggsäck, desto mer riskerar du att få dina saker blir genomblöta.

  • För att hjälpa dig hålla balansen när terrängen blir blöt och hal så är trekkingstavar väldigt bra att för att hjälpa dig hålla balansen. Att ta kortare steg är också bra för att du inte ska halka.

  • En varm dryck kan lysa upp även den mörkaste och blötaste dagen. Att packa ner utrustning för att kunna värma din favoritdryck kan därför vara smart. Det är också en bra idé att ta med snacks som inte blir till mosiga om de blir fuktiga, till exempel en blandning av nötter och torkad frukt.

  • Med regn kommer ofta åskoväder. Om du befinner dig på en topp när ett åskväder slår till, gå ner så snabbt och säkert som möjligt. Håll dig utanför det fria och undvik hög mark, ensamma träd eller metallstängsel. Om du följer dessa enkla tips är du på god väg till en säker och trevlig vandring, även i regn.

Efter vandringen

När du kommit tillbaka efter en regnig vandring är det viktigt att direkt ta av dig alla blöta kläder, torka dig ordentligt och sedan klä på dig nya, torra kläder. Det är också viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten. Att återställa energinivåerna är också viktigt efter en tuff vandringstur så planera in att äta en näringsrik måltid när du är tillbaka.

Häng upp din blöta utrustning och dina kläder när du kommer hem och låta dem torka. Fuktiga kläder och ryggsäckar kan mögla om de ligger och är fuktiga för länge. Att ta hand om din utrustning (och dig själv) efter ett äventyr gör att de (och du) håller längre.

Börja gilla regniga vandringsturer

Om du älskar att spendera tid ute i naturen behöver du också kunna hanter väder och vind. Regn kan vara ett irritationsmoment som känns som ett hinder men med rätt kunskap och lite förberedelser kan en vandring i regnet vara riktigt härligt.

Det är alltid viktigt att planera i förväg. Titta på väderprognosen och glöm inte att den kan komma att ändras. Låt alltid någon veta vart du är på väg och när du planerar att vara tillbaka. Ta med utrustning för nödsituationer och för att hålla dig och dina grejer torra. Rätt klädsel är ditt första försvar och det viktigaste för en lyckad utflykt i uselt väder. “Kläder efter väder”, helt enkelt och glöm inte heller att ta med ett par torra strumpor.

Under en vandring i regnet är det viktigt att prioritera säkerhet. Att gå med korta steg och använda vandringsstavar kan hjälpa dig att inte halka. Och efter du vandrat, fyll på med vätska och energi. Glöm inte heller att torka din utrustning noggrant innan du packar undan den.

Följ dessa tips så kan du förvandla en vandring i regnet från något du bävar för till en trevlig utflykt.

×