Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Vad är Durable Water Repellant (DWR)?

25 april 2023

Durable Water Repellent, ofta förkortat DWR, är en behandling som appliceras på yttermaterialet i friluftskläder och utrustning för att göra dem mer vattenavvisande

DWR är en viktig del vid konstruktionen av vattentäta kläder men det är inte vad som faktiskt gör dem vattentäta. Membranet är laminerat mot baksidan av yttertyget är det som gör plaggen vattentäta och DWR-behandlingen ser till att yttertyget inte blir genomblött. Att yttertyget blir blött påverkar inte membranets vattentäta egenskaper, men det kan påverka dess andningsförmåga vilket kan göra att du känner dig fuktig och klibbig, speciellt om du är varm och svettig.

Ibland kan det kännas som att dina vattentäta kläder läcker igenom, men det är bara yttertyget som är genomblött och fukt från din egen kropp som fångas på insidan av dina kläder. DWR-behandlingen gör inte dina kläder mer vattentäta, men den hjälper dem att prestera bättre på andra områden vilket gör dem mer bekväma att bära och förbättrar upplevelsen.

Läs mer: Vad är skillnaden mellan vattentät, vattenavvisande och vattenresistent?

Hur fungerar DWR?

DWR-beläggningen är en kemisk behandling som gör tygets utsida vattenavvisande. Det gör den genom att lägga en film på yttertyget som minskar dess ytspänning och ökar kontaktvinkeln mellan yttertyget och vattnet. Detta gör att vattnet som kommer i kontakt med yttertyget pärlar sig och får en rundare form vilket gör att det lättare rullar av.

Filmen kan slitas av med tiden eller påverkas av smuts och fett från din hud. När detta händer blir kontaktvinkeln mellan yttertyget och vattnet lägre och tygets ytspänning ökar vilket gör att vattnet inte längre att stöts bort på ett optimalt sätt. Istället kommer det att breda ut sig, klamra sig fast vid tygets yta och så småningom sippra in och genomblöta yttertyget.

Underhåll av DWR

image

DWR-behandlingen slits av över tid när du använder plaggen och tvättar dem. För att din utrustning ska fungera optimalt måste du återaktivera eller applicera DWR-behandlingen igen.

Men hur vet du om din DWR fungerar? Du kan enkelt testa DWR-behandlingen på dina kläder genom att fylla en sprayflaska med vatten och spraya det på plagget. DWR-behandlingen fungerar som den ska om vattnet pärlar sig på tygets yta och lätt faller av när du skakar på plagget. Om vattnet istället tränger in i yttertyget och gör det mörkare så fungerar inte DWR-behandlingen längre och du behöver antingen återaktivera den eller applicera den på nytt.

Varje gång du tvättar kläder som har en DWR-behandling måste du återaktivera den med värme. Det gör du enkelt genom att torktumla kläderna i 20-30 minuter eller genom att stryka dem med en handduk mellan strykjärnet och tyget på låg värme och utan ånga. I vår guide om att tvätta skalkläder och regnkläder kan du lära dig mer om hur du återaktiverar DWR.

Om tvättning och återaktivering inte räckte så har DWR-behandlingen på din utrustning slitits bort och måste appliceras igen. Beroende på hur mycket du använder din utrustning så kan du behöva applicera DWR på nytt med 3-6 månaders mellanrum. I vår impregneringsguide kan du läsa mer om hur du impregnerar kläder och utrustning med DWR-spray för bättre vattenavvisning.

×