Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Tvätta skalkläder och regnkläder

25 april 2023

Skalkläder är en viktig del av varje friluftsmänniskas garderob och för att de ska hålla länge och prestera optimalt är det viktigt att ta väl hand om dem. I den här guiden går vi igenom steg för steg hur du går till väga när du ska tvätta dina skalkläder eller regnkläder i tvättmaskinen.

Behöver du ens tvätta dem?

Även om det går bra att tvätta skalkläder så rekommenderar vi fortfarande att du gör det så sällan som möjligt. Du kommer väldigt långt med att vädra ut dina kläder efter varje användning och torka bort synlig smuts med en fuktig trasa. Men hur vet du att det är dags för en ordentlig tvätt i tvättmaskinen? Här är två tecken på att dina skalkläder behöver en djupare rengöring:

Leriga och synbart smutsiga kläder. När dina regnkläder är täckta med lera eller är synligt smutsiga på flera ställen, då är det dags att tvätta dem. Smutsen och leran kan påverka DWR-beläggningen vilket gör att vatten genomblöter yttertyget snabbare, vilket försämrar plaggets andningsförmåga. 

Yttertyget blir genomblött. När vatten slutar pärla sig på yttertyget och stället sugs upp och genomblöter det, då är det dags att tvätta dina skalkläder och återaktivera DWR-behandlingen. Att yttertyget blir vått påverkar inte hur vattentätt plagget är, men ett genomblött yttertyg kommer påverka plaggets andningsförmåga vilket kan försämra din upplevelse. 

Läs mer: Vad är DWR och hur fungerar det? 

image

Tvätta skalkläder i tvättmaskinen

Förbered

Att förbereda kläderna innan du tvättar dem minskar risken för att skada deras DWR-beläggning och membranet. Gå igenom alla fickor och ta bort lösa föremål, stäng alla dragkedjor och kardborreband och vräng kläderna ut och in. Detta kommer att minimera att kläderna skavs vilket gör att DWR-beläggningen slits ned snabbare.

Tvätta

När du tvättar dina skalkläder är det viktigt att göra det så skonsamt som möjligt, både vad gäller vilket tvättprogram och tvättmedel du väljer.

Välja tvättmedel

Välj ett tvättmedel som är pH-neutralt, någonstans mellan pH 6-8 är okej att använda för skalkläder och regnkläder. Vanliga tvättmedel är ofta mer alkaliska vilket gör att DWR-beläggningen skadas. Lägg inte tvättmedlet direkt i trumman tillsammans med kläderna. Lägg det i stället i tvättmedelsfacket så att det tillsätts vid rätt tidpunkt i tvättcykeln. Använd inte heller mer tvättmedel än nödvändigt, det gör inte dina kläder renare.

Använd absolut inte sköljmedel när du tvättar skalkläder och regnkläder. Sköljmedlet täpper till membranets porer och förstör dess andningsförmåga permanent.

Fyll och sätt i gång tvättmaskinen

Överfyll inte tvättmaskinen, utan tvätta dina skalkläder separat och bara några få plagg åt gången. Ställ in temperaturen på 30°C och använd en lägre centrifugeringshastighet. Glöm inte att kontrollera tvättetiketten i kläderna för att se den högsta vattentemperaturen de klarar av.

Torka

Att du torkar och återaktiverar DWR-behandlingen är väldigt viktigt för hur dina skalkläder presterar efter tvätt.

Hängtorka

När du tar ut dina kläder ur tvättmaskinen, häng upp dem för att torka så att överflödigt vatten kan rinna av. Utomhus, över badkaret eller i duschen är perfekt. När överskottsvattnet har runnit av, vänd tillbaka kläderna med rätsidan ut och låt dem torka helt.

Återaktivera DWR med värme

För att återaktivera DWR-behandlingen på kläderna, lägg dem i torktumlaren på låg temperatur i 20-30 minuter. Har du ingen torktumlare? Du kan också använda ett strykjärn för att återaktivera DWR-behandlingen. Slå av ångfunktionen på ditt strykjärn och sätt det på en medeltemperatur så det inte är för varmt. Lägg en tunn handduk mellan strykjärnet och kläderna och stryk försiktigt. Sätt inte strykjärnet direkt på det vattentäta plagget!  Testa gärna på en liten del av plagget först för att se att temperaturen känns rätt.

Känns det som att dina skalkläder eller regnkläder läcker igenom?

Så länge det vattentäta membranet inte är skadat är dina skalkläder och regnkläder fortfarande vattentäta. Det kan dock kännas som att de läcker igenom om andningsförmågan försämrats.

Om det känns som att dina skalkläder läcker igenom efter att du tvättat dem kanske du inte har återaktiverat DWR-behandlingen tillräckligt bra eller så måste du impregnera plaggen igen. Du kan testa DWR-behandlingen genom att spraya dina kläder med vatten från en sprayflaska. Om vattnet pärlar sig på tyget är DWR-behandlingen okej. Om tyget blir mörkt och vattnet sprider sig som en fläck måste DWR-behandlingen återaktiveras eller appliceras igen.

Alla skalkläder och regnkläder är gjorda av material som har behandlats med DWR under tillverkningsprocessen. Men över tid och efter hård användning kommer behandlingen att slitas ned och du måste impregnera dina kläder på nytt för att de ska behålla sina vattenavvisande egenskaper och sin andningsförmåga.

Lär dig hur du impregnerar dina skalkläder och regnkläder på nytt.

×