Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

På vandring i Jämtlandstriangeln

14 september 2023

Vi är två naturälskare som går många promenader men som tidigare bara gjort dagsvandringar. För vår första flerdagstur kände vi att Jämtlandstriangeln var ett perfekt vandringsmål då man kan få en ordentlig vandring men bo på fjällstationerna vilket gör resan mer bekväm. Vi reste tillsammans med ett kompispar som har ungefär samma erfarenhet som oss och det här var inte den sista flerdagsvandringen vi kommer göra tillsammans!

"I efterhand är vi otroligt nöjda med vår resa till Jämtland och vi har verkligen fått upp ögonen för flerdagarsvandringar."

Förberedelser innan resan

När vi bokade resan såg vi framför oss soliga varma dagar där vi skulle gå i vandringsshorts och bada i små vattendrag längs vägen. Men när resan närmade sig visade väderapparna ca 10 plusgrader och regn. Inte direkt vad vi hade sett framför oss. Här började vi ställa in oss på att det kommer bli blötare och antagligen en lite tuffare resa än vad vi trott. 

Innan vi gav oss iväg försökte vi läsa på och hitta bra tips för att resan skulle gå så smidigt som möjligt. Det flesta rekommenderade framförallt  vattentäta vandringsskor, inte för tung packning och många små snacksbelöningar.

Dag 1: Storulvån till Sylarna

Vi tog bilen upp till Storulvån där vandringen utgick ifrån. Storulvåns fjällstation välkomnade oss med en stor regnbåge och en god natts sömn innan vandringen började. Vår första vandringsdag gick från Storulvån till Sylarna. Den här turen är 16 km lång. Redan efter bara någon kilometer är vi uppe på fjällen och vyerna är vackra så långt ögat når. 

Trots att väderapparna visade regn och låga temperaturer hade vi rätt tur med vädret den här dagen. Vi insåg däremot redan första dagen är att vädret skiftar snabbt uppe på fjällen. Ena stunden regnar det och man vill ha på sig både fleece och regnjacka och nästa stund kommer solen fram och lager efter lager åker tillbaka ner i ryggsäcken. 

På mitten av sträckan låg en liten stuga som vi passade på att äta lunch i då vi passerade den mitt i en regnskur. Sista kilometrarna mellan Storulvån och Sylarna är uppför och stenigt. Framför oss stoltserar en svårslagen vy av Sylarnas branta toppar med sin glaciär emellan. Målet syns de sista 5 kilometrarna men närmar sig långsamt. 

Väl framme på fjällstationen var det underbart att ta sig en dusch, spela kort och äta något gott. Utanför fönstret gick en hel flock med renar framför de höga topparna.

Dag 2: Sylara till Blåhammaren

Andra dagen gick vi från Sylarna till Blåhammaren, en 19 km lång vandring som är Jämtlandstriangelns längsta sträcka. På morgonen var det bara 5 plusgrader och väldigt fuktigt och blött och det dåliga vädret följde oss under resten av dagen. Det tråkigaste med sämre väder är att sikten försämras och du fokuserar mer på att ta dig framåt än att titta på omgivningen.

I ett regnuppehåll ställdes stormköket upp och vi gjorde ett försök med att få till en lunch. Men det dröjde inte länge innan regnet föll igen och det blev snabbt kallt. Som tur var hade vi fått med oss fyra regnponchos. Det var oväntat mysigt att äta i som ett litet enmanstält med regnet smattrande mot plasten. 

Sträckan mellan Blåhammaren och Sylarna är mycket uppför, inte brant men sista kilometrarna kändes i benen. Väl framme på Blåhammaren på 1086 m.ö.h. serverar de en underbar trerättersmiddag. Det är god mat och en väldigt trevlig gemenskap att sitta i restaurangen bland tända ljus och andra människor som gått samma vandring som du.

Dag 3: Blåhammaren till Storulvån

Den sista vandringsdagen var den lättaste vandringen. Sträckan är 12 km och går nästintill enbart nedför. Morgonen började dimmig och med dålig sikt. Kroppen börjar kännas mör och lite trött. Men bakom en liten kulle ser vi en snöfläck med några barn och föräldrar som är mitt i ett snöbollskrig. Ett snöbollskrig, mitt i juli, mot några barn var precis det som behövdes för att fylla på energin igen. 

Helt plötsligt sprack det upp, solen kom fram och vyerna blev tydligare igen. Från att se 50 meter framför dig uppkommer gröna fjäll, höga fjälltoppar och små bäckar här och var som du tidigare bara hört porla någonstans omkring dig. 

Sträckan mellan Blåhammaren och Storulvån går längsmed en fors. Vi åt lunch på en klippa mitt i forsen med vacker utsikt där vi också tog en liten siesta i solen. Snabbnudlar med majs har aldrig smakat så bra som där. Att komma fram efter tre dagars vandring, med lite ömmande höfter och fötter och sätta sig i Storulvåns bastu är en känsla vi kommer minnas länge. Det var ett perfekt avslut på Jämtlandstriangeln.

Mat och boende

Vi valde under vår resa att både ta med egen mat och äta en del av vad de erbjuder på stationerna. Frukost åt vi på fjällstationerna och det var vi väldigt nöjda med. Lunch lagade vi på vårt stormkök ute under vandringen och på kvällarna använde vi självhushållsköket på stationerna för att laga middag. 

Alla fjällstationer serverar middag på kvällarna men vi valde att laga eget för att hålla ner kostnaderna. Det är också rätt tacksamt att laga mat till några som vandrat många timmar. Tror vilken mat som helst smakar bra med den kryddan. Trerätters middagen på Blåhammaren hade vi tidigare hört så gott om att den ville vi inte missa.

Våra tips för en trevlig vandringstur

I efterhand är vi otroligt nöjda med vår resa till Jämtland och vi har verkligen fått upp ögonen för flerdagarsvandringar. Jämtlandstriangeln kan vi starkt rekommendera för både vana och ovana vandrare eftersom det är en relativt lätt vandring i vacker miljö och faciliteter på fjällstationerna som gör resan väldigt trevlig. 

Våra främsta tips är att ät innan någon blir för trött och hungrig, det gör att stämningen hålls god och hela resan blir trevligare. Ha bra kläder och skor, det gör allt så mycket enklare. Vi rekommenderar också att ha ett regnskydd till väskan och lägga era kläder i plastpåsar. Det är så skönt att komma fram med en ren och torr packning. 

Det sista tipset vi vill nämna är att inte glömma bort att njuta. Även om vädret är sämre, glöm inte bort att titta upp under din regniga luva och ta in omgivningen. För vi lovar er att ni inte vill missa en flock renar som vandrar runt i en dal eller ett forsande vattenfall.

×