Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Kungsleden: Saltoluokta till Kvikkjokk

28 september 2022

Den första delen av vandringsleden, Nikkaluokta till Singi, ingår egentligen inte i Kungsleden men det är många som väljer att starta sin vandring i Nikkaluokta och gå förbi Kebnekaise. Om du lägger på en extra dag på din resa finns möjlighet att bestiga Kebnekaise, både på egen hand eller med guide. På den här sträckan vandrar du också genom Stora Sjöfallets nationalpark, känd för sina hisnande vyer – särskilt vid klart väder.  Längs den här delen av Kungsleden bedrivs renskötsel, så det är viktigt att visa respekt.  

Leden går över två sjöar där du behöver ta en båt. Båten har två avgångar pers dag, en på morgonen och en på eftermiddagen. Du hittar all information kring avgångar längre ner i de individuella sektionerna.

Snabbfakta

Total distans:
73 km.

Tid:
4 dagar, 3-9 timmars vandring per dag.

Delsträckor:
4 stycken på 10-22 km.

Vandringssträckor mellan Saltoluokta till Kvikkjokk

Saltaluokta till Sitojaure 

Distans: 19km
Tid: 6-8 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Början av vandringen är ganska brant innan du kommer upp på kalfjället. Härifrån har du en fantastisk utsikt och leden blir mer lättvandrad. Innan du kommer fram till STF Sitojaure fjällstuga måste du gå nedför Sjäksjos branta bergvägg. Fjällstugan ligger bredvid ett sameviste.  

Sitojaure till Aktse 

Distans: 10km
Tid: 3-4 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Ja

På den första delen av den här sträckan måste du åka båt över sjöarna Kaskajaure och Kåbtajaure. Du kliver av båten i Svine och vandrar upp på kalfjället och när du rundat Tåresåive ser du ut över Rapadalen, Sarekfjällen och även den berömda Skierfeklippan. Det går också att göra en avstickare till Skierfklippan där utsikten är fantastisk. 

Aktse till Pårte 

Distans: 22km
Tid: 7-9 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Ja

När du beger dig från Aktse måste du åka båt över sjön Laitaure. Turen tar cirka 15 minuter med motorbåt och det finns båtturer som drivs av STF. Det finns även roddbåtar som du kan använda för att korsa sjön, men sjön är stor och vädret gör det svårt att ro över om man inte är van roddare. Under den här delsträckan vandrar du delvis genom Sarek nationalpark, här gäller lite speciella regler så läs på noga innan! 

Pårte till Kvikkjokk 

Distans: 17km
Tid: 6-8 timmar
Båt- ellerbussförbindelser: Nej

På den sista delsträckan mellan Pårte och Kvikkjokk är terrängen bitvis svår och stenig. För den som är fågelintresserad är en avstickare till Pårekslätten ett måste. Hit lockas många vadare och sjöfåglar under fågelsäsongen och det är en favorit bland fågelskådare.  

Hur tar jag mig dit?

Till och från Saltoluokta

Du kan åka tåg till och från Gällivare. Därifrån går det sedan bussar till Kebnats. Från Kebnats behöver mann åka båt över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation.

Till och från Kvikkjokk

Du kan åka tåg till och från Murjek. Därifrån går det sedan buss till Kvikkjokk med byte i Jokkmokk.

×