Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Kungsleden: Nikkaluokta to Saltoluokta

28 september 2022

Den första delen av vandringsleden, Nikkaluokta till Singi, ingår egentligen inte i Kungsleden men det är många som väljer att starta sin vandring i Nikkaluokta och gå förbi Kebnekaise. Om du lägger på en extra dag på din resa finns möjlighet att bestiga Kebnekaise, både på egen hand eller med guide. På den här sträckan vandrar du också genom Stora Sjöfallets nationalpark, känd för sina hisnande vyer – särskilt vid klart väder.  Längs den här delen av Kungsleden bedrivs renskötsel, så det är viktigt att visa respekt.  

Snabbfakta

Total distans:
102km 

Tid:
5-6 dagar, 4-11 timmar vandring per dag. 

Delsträckor: 
6 stycken på 9-30 km. 

Vandringssträckor mellan Nikkaluokta och Saltoluokta 

Nikkaluokta till Kebnekaise 

Distans: 19km
Tid: 5-7 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Många väljer att starta sin vandring i Nikkaluokta och via Kebnekaise fjällstation ta sig till Singi för att där fortsätta på Kungsleden till Saltaluokta.  

Den första delsträckan till Kebnekaise är bitvis stenig, blöt och svårvandrad. Om du vill kan du förkorta vandringen genom att åka båt över sjön Laddujavri. Båtturen tar 20-30 minuter och förkortar din vandring med 6km.

Kebnekaise till Singi 

Distans: 15km
Tid: 4-6 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Den här delsträckan tar dig igenom Laddjuvagge och bitvis är leden smal och trång. Här finns också några av Sveriges mest välkända klätterbanor. Precis innan du når fjällstugan i Singi öppnar dalgången upp sig med en fantastisk utsikt. 

I Singi möter du upp Kungsleden och fortsätter vidare på den till Saltoluokta. 

Singi till Kaitumjaure 

Distans: 13km
Tid: 4-5 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Den första delen av den här delsträckan är lättvandrad och du vandrar längst fjällälven Tjäktjajåkka sjön Kaitumjaure. Först när du börjar närma dig STF Kaitumjaure fjällstuga blir terrängen lite svårare. Från fjällstugan kan du också ta du upp till toppen av Sanjartjåkka för en fantastisk utsikt. 

Kaitumjaure till Teusajaure 

Distans: 9km
Tid: 4-5 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Mellan Kaitumjaure och Teusajaure vandrar du för det mest över kalfjäll och utsikten är storslagen vid klart väder. Vid Teusajaure finns också ett fantastiskt vattenfall som inte får missas! 

Teusajaure till Vakkotavare  

Distans: 15km
Tid: 4-6 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Ja

När du lämnar Teusajaure behöver du ta dig över sjön för att kunna fortsätta. Stugvärden i STF Teusajaure fjällstuga erbjuder skjuts över sjön och det finns också roddbåtar tillgängliga. Om du väljer att ro över själv måste du tänkta på att alltid lämna minst en roddbåt på varje strand så andra vandrare också kan nyttja dem. 

Vakkotavare till Saltoluokta 

Distans: 30km
Tid: 9-11 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Ja

Den sista delen av vandringen går genom Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Det är en lång sträcka där du vandrar utmed en väg. Många väljer därför att ta bussen till Kebnats. I Kebnats behöver du sedan åka båt för att komma till STF Saltoluokta fjällstation. Eller så väljer du att åka hem direkt från Kebnats. 

Hur tar jag mig dit?

Till och från Nikkaluokta

Det går bussar mellan Kiruna och Nikkaluokta.

Till och från Saltoluokta

Det går bussar mellan Gällivare och Kebnats. Från Kebnats tar du sedan båten över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation.

×