Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Vad är skillnaden mellan hardshell och softshell?

25 april 2023

Det är viktigt att veta hur man klär sig lager-på-lager för att ha en bra upplevelse i naturen, oavsett årstid, aktivitet eller väder. Du börjar med att välja rätt underställ och lägger kanske till ett isolerande och värmande mellanlager om temperaturen sjunker. Ovanpå det kommer sedan det skallagret, ett yttre lager som skyddar mot väder och vind.

När du letar efter skallager kommer du med största sannolikhet att stöta på två olika sorter, hardshell och softshell. De har olika fördelar och det kan vara svårt att välja det som passar dig och dina behov bäst. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelarna med både softshell och hardshell för att göra det lättare för dig att välja rätt skalkläder för dig och ditt äventyr.

Vad är ett hardshell?

Hardshell består av två till tre lager av material som är laminerade. Det yttre tyget är ofta ett tunnare och lättare vävt tyg i polyuretan. Det andra lagret är ett membranet som ger materialet sina vattentäta egenskaper och sin andningsförmåga. För att skydda membranet sätts ett tunt foder på insidan, vilket ger materialet sina tre lager. Ibland ser du 2- eller 2,5-lagers skalkläder. Det betyder att de saknar ett innerfoder laminerat på insidan. Istället kan de ha ett löst innerfoder i mesh alternativt ett tryckt eller sprayat material på insidan av kläderna.

Yttertyget på kläder i hardshell är behandlat med en DWR-beläggning för att förhindra att vatten saturerar yttertyget vilket hjälper membranet att fungera optimalt. Skidkläder i hardshell bör också ha tejpade sömmar och vattenresistenta dragkedjor för att minska möjligheten för vatten att tränga igenom.

image

Traditionellt är hardshells mer vattentäta än softshells men de har också sämre andningsförmåga, är hårdare, prassligare och inte lika stretchiga. Mycket av detta beror på det vattentäta membranet, men den tekniska innovationen kring membran har gått framåt under de senaste åren och nu finns det mer stretchiga membran som är mjukare och mindre prassliga. När du väljer skalkläder i hardshell bör du därför titta efter stretch för att göra kläderna mer bekväma att ha på sig.

Membranets vattentäthet mäts i hur högt vattentryck membranet står emot innan vatten läcker igenom. Det mäts i millimeter och ju högre siffra desto högre vattentryck tål materialet. Du kan läsa mer om hur man mäter vattentäthet i vår vattentäthetsguide.

Vad är softshell?

Softshell-kläder är, som namnet antyder, mjukare än hardshell. Yttertyget är en tunn och stretchig polyester som kan vara vävd eller stickad. Det inre fodret i softshellmaterialet är ofta lite tjockare och tillverkat av fleece. Det är detta innerfoder som ger softshell-kläderna dess mjukhet och tjocklek jämfört med kläder i hardshell. Det tjockare innerfodret gör även softshell varmare än hardshell, och man behöver därför inte alltid ett isolerande lager under för att hålla värmen.

Softshell-kläder kan komma med eller utan membran, men de är alltid behandlade med en DWR-beläggning för att göra dem mer tåliga mot regn. DWR-beläggningen gör att regndroppar lägger sig som pärlor ovanpå yttertyget, vilket förlänger tiden det tar för vattnet att tränga igenom yttertyget.

På grund av det tjockare och fluffigare innerfoderet med fleece kan man inte tejpa sömmarna på kläder i softshell och de är därför mindre resistenta mot konsekvent eller kraftigt regn. Utan de tejpade sömmarna gör vattentäta dragkedjor inte så stor skillnad och det är därför få softshells har dem.

image

När ska du välja hardshell vs. softshell?

Både hardshell och softshell har en rad fördelar och är designade för olika typer av förhållanden och aktiviteter. Den största skillnaden mellan dem är hur de skyddar mot väder och deras andningsförmåga.

HardshellSoftshell
Alltid ett vattentätt membranOftast inget membran
DWR-beläggningDWR-beläggning
Tejpade sömmar och vattentäta dragkedjorInte tejpade sömmar eller vattentäta dragkedjor
Lätt och packbarTyngre, tjockare och varmare
AndasAndas ännu bättre
VindtätVindtålig
Ej isoleradKan fodras med fleece

För- och nackdelar med hardshell

Hardshell erbjuder det bästa väderskyddet tack vare att de är gjorda av ett tätare vävt yttertyg samt att de har ett vattentätt membran, DWR-beläggning, tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor. Membranet erbjuder bra andningsförmåga, men det andas fortfarande inte lika bra som kläder utan membran.

De är lätta och enkla att packa, men att de är tunna gör också att de inte erbjuder någon isolering. Om temperaturen sjunker måste du därför klä dig i lager för att hålla dig varm. Dessutom är hardshell mindre stretchigt och kan vara prassligare än softshell. Du bör välja kläder i hardshell för aktiviteter med hög intensitet och när vädret är ostadigt.

image
image

För- och nackdelar med softshell

Softshells är stretchiga och erbjuder stor rörelsefrihet. Oftast har de inget vattentätt membran vilket gör dem mer andningsbara än hardshells men också mindre motståndskraftiga mot vind och regn.

Många softshells är fodrade med fleece som ger en del isolering och de är därför mer jämförbara med en fleecetröja när det kommer till värme. Ett plagg i softshell kan användas som ett yttre lager under mindre tuffa väderförhållanden eller som ett mellanlager med kläder i hardshell ovanpå. Du bör välja softshell om du vill ha mångsidiga och stretchiga kläder med bra andningsförmåga och hyfsad väderbeständighet. De kommer med största sannolikhet att vara några av dina mest använda friluftskläder som kan användas varje dag, året runt.

image
image
×