Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 600 000+ recensioner
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Vandra Matterhorn Glacier Trail

21 mars 2024

Har du någonsin hört talas om Matterhorn Glacier Trail? Denna 6,6 km långa led går precis nedanför den ikoniska Matterhorn-toppen i Zermatt, Schweiz. Med en starthöjd på nästan 3 000 meter är det inget för oerfarna vandrare. Men de som är villiga att göra den 2 timmar långa nedstigningen belönas med en fantastisk utsikt över Matterhorn-toppen och glaciärlandskapet!

Förra sommaren tillbringade jag två veckor med att vandra i de schweiziska alperna, och Matterhorn Glacier Trail var en av mina favoriter! På papperet låter 6 km och 2 timmar inte särskilt utmanande. Men i verkligheten är det 515 meter nedför och 174 meter uppför på steniga stigar och den höga höjden gör det till en krävande rutt. Därför är det absolut nödvändigt med bra förberedelser!

Förberedelser för en vandring i de schweiziska Alperna

När du förbereder dig för en vandring i de schweiziska bergen bör du ta hänsyn till några viktiga saker. Först och främst kan väderförhållandena förändras snabbt. Jag hade turen att mötas av ovanligt soligt väder, men det är inte alltid fallet. Se till att bära flera lager, inklusive ett ytterlager för att blockera de starka bergsvindarna. Jag hade på mig min gula Cyclone Rescue Jacket som var perfekt.

För det andra, ta med solskyddsmedel! Ja, det kan vara väldigt kallt där uppe, men solen bränner ordentligt. Om du inte vill bli röd som en kräfta efteråt ska du smörja in dig med ett rejält lager solkräm innan du börjar och ta med ett par solglasögon.

Innand du vandrar i de schweiziska alperna är det också bra att kontrollera tidtabellerna för de liftar som tar dig upp och ner för bergen. Matterhorn Glacier Trail börjar vid Trockener Steg (2 939 m) och slutar vid Schwarzsee (2 583 m). Om du planerar att ta linbanan ner till Schwarzsee efter vandringen är det bäst att du kontrollerar när liften går ner för sista gången. Det är ofta tidigare än du tror! Förmodligen runt kl. 16.30, vilket innebär att du måste börja din vandring tidigt. Om inte tvingas du gå nerför berget vilket tar mycket, mycket längre tid.

Vandring på Matterhorn Glacier Trail

Jag började vid Trockener Steg och belönades omedelbart med en ikonisk utsikt över Matterhorn-toppen som speglade sig i vattnet i Theodulgletschersee. Denna sjö bildas helt och hållet av glaciärvatten som kommer ner från bara några meter högre upp. För flera decennier sedan var den här delen av berget alltid täckt av is från glaciärerna Furgg och Theodul. Idag har glaciärerna dragit sig tillbaka och leden är fri att vandra varje sommar. Kvar finns ett imponerande månliknande landskap fullt av stenar. Här finns inte en enda levande varelse!

Vetskapen om att jag har trampat på exakt den plats som var täckt av is för cirka 50 år sedan gör mig redan mållös. Att komma närmare och närmare Matterhorns topp under vandringen var en annan häpnadsväckande upplevelse! Även om du under större delen av vandringen kommer att gå nedåt, finns det två ställen där du kommer att göra en brant uppstigning. Den första är precis efter att du har börjat, den andra är över halvvägs på vandringen där du kommer att klättra uppför en brant kulle.

image

Det är alltid svårt att veta var man ska sätta fötterna för att inte ramla. De lösa stenarna gör det till en riktig utmaning. Men att titta på fötterna är också det enda sättet att veta vart man är på väg. Rutten är markerad med rödvita ränder på stenarna. Det innebär att du på långt håll inte har en aning om vart leden går!

"Att titta på fötterna är också det enda sättet att veta vart man är på väg. Rutten är markerad med rödvita ränder på stenarna."

När du fortsätter nedåt passerar du den punkt där två glaciärer en gång möttes. Resterna av detta är en enorm rand av stenar. Du korsar en bro över en glaciärflod som bildades några hundra meter tidigare och sakta men säkert ser du växtlighet dyka upp när du kommer ner under glaciärhöjderna. Längs vägen finns informationstavlor om växtligheten, djuren, glaciärerna och andra naturfenomen som du passerar. Vandringen var inte bara en fröjd för ögat, jag lärde mig också en hel del.

När vi kom fram till Schwarzsee var det första jag såg den enorma Matterhorn-skylten i trä. Naturligtvis stannade jag för att ta en bild, och det borde du också göra! Om du vågar kan du också doppa tårna i sjön eller bara koppla av med en drink på Hotel Schwarzsee.

Bra att veta

Vill du vandra Matterhorn Glacier Trial precis som jag gjorde? Då är det bra att veta att du bör planera din vandring mellan juni och september. Det är de säkraste månaderna att vandra, alla andra månader kan leden vara täckt av snö och is. Se till att ha stadiga vandringskängor och vandringsstavar om du föredrar det. Jag använde inte vandringsstavar den här gången men det hjälper säkert!

Vad jag älskade mest med den här vandringen? Jag träffade människor från hela världen, till och med från Indien och Australien, som är här i Zermatt för att vandra. Så även om du vandrar ensam som jag gjorde kommer du säkert att stöta på en annan ensam vandrare som är villig att dela sina berättelser med dig. Och så förstås den fantastiska utsikten. För mig var Matterhorn Glacier Trail utan tvekan en av mina absoluta höjdpunkter när jag besökte Schweiz!

×