Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 600 000+ recensioner
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Så klär du dig för längdskidåkning

21 mars 2024

Att klä sig rätt för en tur i längdskidspåret kan vara en utmaning. Kombinationen av en tuff konditionssport med ett ofta kyligt klimat gör att det kan vara svårt att hitta en bra balans där du håller dig lagom varm utan att bli för svettig. I den här guiden hjälper vi dig som är nybörjare med hur du ska tänka när du väljer kläder för längdskidåkning. Och vem skulle vara bättre att fråga om råd än självaste Gunde Svan, en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna?

image

Lager på lager för längdskidåkning

Det många nybörjare oftast gör fel när de börjar åka längdskidor är att de tar på sig sina alpinkläder, men det blir alldeles för varmt! I utförsåkning varvas intensiv aktivitet med vila i skidliften, vilket innebär att din kroppstemperatur varierar mycket. Längdskidåkning däremot kräver en jämn och hög intensitet under en längre period, eftersom hela kroppen är i konstant rörelse. Detta ställer helt andra krav på dina kläder.

När du åker längdskidor är det därför bättre att klä sig i tunna lager som fokuserar på att transportera bort svett från kroppen. Det kan till och med vara bättre att känna sig lite kall i början, eftersom kroppstemperaturen snabbt stiger när du är i rörelse. Kom ihåg att alltid anpassa klädseln efter din egen kropp och hur intensivt du kommer anstänga dig, speciellt i kallt väder.

image
Gunde om lager-på-lager-principen

“Att klä sig i flera lager är bra för då kan du justera. Som nybörjare åker du ofta för länge innan du klär av dig och då blir du kall istället eftersom du redan är svettig. Därför är det viktigt att justera innan du blir för varm. Vi fryser ofta lite precis när vi börjar åka för vi vet att vi annars måste ta av oss första lagret efter 500 meter.”

Underställ

Det är viktigt att välja ett underställ som transporterar bort fukt när du åker längdskidor och därför är ett underställ i syntetiska material som polyester ofta det bästa. Det ska sitta tajt mot kroppen för att optimera dess förmåga att transportera bort svett från huden, men det får samtidigt inte vara så tajt att det påverkar din rörelseförmåga.

Strumpor och underkläder är också bra om de är i syntetiska material så att de transporterar bort fukt. Undvik bomull helt! Det absorberar fukt vilket ökar risken för skav och gör att du känner dig fuktig och kall. Att ha två par tunna strumpor kan vara ett bra sätt att motverka skav och förbättra fukttransporten, men då måste du få i dem bra i pjäxan utan att det blir för trångt.

Kolla in vår underställ i polyester

image

Mellanlager

Oftast behöver du inte ett mellanlager när du åker längdskidor för du får snabbt upp värmen när du åker iväg. Men om du är mortionär eller om det är riktigt kallt ute så kan det vara bra med ett tunt mellanlager som du lätt kan ta av och på i spåret. Även här är det bra att välja ett mellanlager i polyester som snabbt kan transportera bort fukt.

Ytterlager

Välj en lätt jacka och tunna flexibla byxor eller tights som ett yttre lager. Det är viktigt att de har mycket stretch så att de inte påverkar rörligheten, speciellt viktigt är det att jackan är så pass stretchig att den inte tar emot när du stakar. En väst kan också vara ett bra alternativ eftersom den värmer och skyddar bålen samtidigt som den ger full rörelsefrihet för armarna.

Jackan och byxorna ska sitta tajt för att minska luftmotståndet och optimera fukttransporten. Om de sitter för löst mot kroppen finns det också risk för att de fladdrar upp och att kall luft eller snö kan blåsa in innanför kläderna. Det finns också jackor och byxor med vindskydd på framsidan som kan ge extra skydd när det är riktigt blåsigt och kallt ute.

Kolla in Pace-serien

image

Accessoarer

Halsvärmaren är din bästa vän i ländskidspåret! Den är väldigt enkel att justera under åkningen. Om det är kallt drar du upp den över öronen och om det blir för varmt tar du av den och lindar den runt ena handleden eller stoppar den i fickan.

Även med mössa och handskar är det bra att välja tunna modeller i syntetiska material som polyester. De värmer lagom mycket och skyddar mot vind utan att bli för varma eftersom de också transporterar bort svett från kroppen.

image
Gundes bästa tips för att klä sig för längdskidåkning

“Ha inte för otympliga kläder! Du använder hela kroppen åt alla möjliga olika håll så det är viktigt att du kan röra dig obehindrat. Om du har otympliga och varma kläder blir det för svettigt och jobbigt. Man känner sig sämre än vad man är!”

Tre nybörjartips från Gunde

1.

Ge dig inte ut på en lång tur det första du gör. Börja med att stå lite på skidorna och testa dem på ett platt ställe där du kan åka fram och tillbaka. Då kan du också testa kläderna och lätt justera dina lager utan att behöva bära med dig allt hela åkningen. Som nybörjare kan det också vara bra att gå i skidskola, men stå lite på skidorna först så får du ut mer av den.

2.

Åk hellre sakta och långt än kort och fort när du tränar teknik. Till skillnad från i slalomåkning så får du inte stöd från pjäxorna så balansen är extra viktig, speciellt när man åker nedför. Träna i en liten backe och lyft ena skidan samtidigt som du fokusera på balansen och vart du lägger tyngden.

3.

Bra skidor är viktigt. Det är lättare att hitta bra utrustning för skate, men klassisk skidåkning ställer lite mer krav på utrustningen. Ta hjälp för att hitta rätt skidor för dig. Om det känns jobbigt att behöva valla, kör med skinskidor om det gör att du kommer dig ut och tycker det känns kul.

×