Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
My Pages icon
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Guider
Erbjudanden

Packlista för dagsvandring

28 juni 2023

Att vandra är en magisk upplevelse där du får möjlighet att utforska naturen på nära håll. Det är också en aktivitet som är tillgänglig för alla, oavsett vilken tidigare erfarenhet du har. För dig som kanske inte har vandrat så mycket har vi satt ihop en packlista med tips på vad du kan behöva packa med dig för en lyckad vandringstur.

Det viktigaste att packa

Det finns några saker som du inte får missa när du packar inför vandringen. Dessa saker är framförallt sådant som kommer vara bra att ha ifall du hamnar i en nödsituation. Som tur är väger de inte mycket och du kommer vara glad att du hade med dem ifall du behöver dem.

Vilken storlek du har på ryggsäcken beror mycket på hur mycket packning du behöver ta med. Ett bra tips är att lägga upp allt tillsammans för att få en överblick av hur mycket det kommer att vara, då kan du lättare se hur mycket utrymme du behöver.

Kläder - vad du ska ha på dig och vad du ska packa

Lager ett som transporterar fukt: Som första lager är det bra att ha på sig en tunn och mjuk tröja eller t-shirt som transporterar bort fukt från kroppen. Ett fukttransporterande första lager gör att du håller dig torr och bekväm.

Vandringsbyxor: Välj byxor gjorda av slitstarkt och snabbtorkande material med stor rörelsefrihet. Beroende på var och när du vandrar kan ett par vandringstights, shorts eller zip-off byxor också vara ett bra alternativ.

Isolerande mellanlager: En fleece- eller dunjacka värmer när det är kallare temperaturer och du kan också ta av den om du blir för varm.

Vattentät och vindtät jacka: Jackor med tekniska membran skyddar dig från väder och vind samtidigt som det håller dig torr när det regnar ute. Ha på dig den från start eller ta med ett lätt och packningsbart set i ryggsäcken.

Vandringskängor eller vandringsskor: Ha på dig skor med bra grepp som stödjer din fot i ojämn terräng.

Strumpor i ull eller syntet: Bra strumpor håller dina fötter torra och förhindrar att du får blåsor. Kom ihåg att ta med ett extra par!

Mössa eller keps: Att ha något på huvudet är bra under alla årstider. På sommaren hjälper en keps till att skydda ditt huvud och ansikte från skadliga UV-strålar och på vintern kan en mössa hjälpa till att reglera din kroppstemperatur.

Handskar: På vintern är handskar ett måste när du vandrar. Men även på sommaren kan handskar vara bra att ha med sig. De skyddar dina händer när du behöver ta dig igenom tuff och bergig terräng. 

Solglasögon: För att skydda dina ögon från solen och minska risken att bli bländad är ett par solglasögon bra att ha med sig.

image

Shoppa vandringskläder

Shoppa vandringskläder

Utrustning och tillbehör

Regnskydd för ryggsäck: Skydda din väska med ett regnskydd när det regnar som kraftigast. De väger oftast inte så mycket och är enkla att packa med sig.

Navigering: Att kunna navigera på vandringsleden är viktigt för att inte gå vilse. En GPS eller en nödsändare är bra att ha med för att kunna navigera ifall du kommer bort från leden eller för att göra det lättare att hitta dig om det skulle hända något under vandringen.

Ficklampa: Din packlista för en dagstur bör definitivt inkludera en pannlampa. Även om du bara är borta över dagen så vet du aldrig vad som kan hända och det är bra att vara förberedd på att kunna navigera även i mörker.

Vandringsstavar: Dessa är en gamechanger! Att använda vandringsstavar, särskilt i nedförsbackar, minskar belastningen på dina knän och anklar. De hjälper dig också att hålla balansen och ta dig igenom tuffare terräng eller där det är halt.

Sittunderlag: En sittdyna är bra att ha med på vandring. Den är extra bra när det är kallt eller fuktigt eftersom den isolerar dig från marken när du sätter dig ner.

Första hjälpen: Ett första hjälpen-kit är nödvändigt för en all slags vandring. Varje person i din grupp borde ha sitt eget första hjälpen-kit. Se till att du också tar med produkter som förebygger blåsor och skoskav. Dina fötter kommer att tacka dig!

Multiverktyg eller kniv: Ta med ett multiverktyg eller kniv på din dagsvandring. Det kommer vara användbart i många situationer, som att skära eller skiva mat, öppna förpackningar eller reparera utrustning.Den kan också användas i nödsituationer, som att klippa rep eller tyg i händelse av skada.

Solkräm och läppbalsam: Solbränna och torra spruckna läppar kan vara smärtsamt och till och med farligt. Solskyddsfaktor skyddar din hud från solens skadliga strålar, medan läppbalsam håller dina läppar återfuktade och skyddade.

Insektsmedel: Insekter som myggor och fästingar kan bära sjukdomar och orsaka obehag. Insektsmedel hjälper till att hålla insekter borta och minskar risken för myggbett. Kom ihåg att applicera medlet efter ditt solskydd, annars blir det inte lika effektivt.

Telefon och powerbank: I en nödsituation kan en telefon vara en livlina för kommunikation och för att få hjälp. Med en powerbank ser du till att din telefon förblir laddad ifall du skulle vara ute längre än beräknat.

Toalettpapper och spade: Det är viktigt att slänga mänskligt avfall på rätt sätt för att minimera miljöpåverkan och förhindra spridning av sjukdomar. Ta med en spade för att gräva ner avfall på rätt sätt. Kom ihåg att packa ditt toalettpapper i en påse och lämna ingenting efter dig ute i naturen, utan packa med det hem igen.

Handsprit: Bra hygien är grundläggande för att förhindra spridning av bakterier, särskilt utomhus där tillgången till tvål och vatten kan vara begränsad. Handsprit desinficerar och håller dina händer rena från bakterier och andra smittoämnen.

Mat och vatten

image

Vattenflaskor eller vätskesystem: Att hålla en bra vätskebalans i kroppen är viktigt under vandring. Därför är det viktigt att bära med sig tillräckligt med vatten i vattenflaskor eller vätskesystem.

Energibars, nötter och torkad frukt: Dessa snacks ger en snabb energikick under vandring, och är lätta och enkla att bära med sig. Dessutom är de inte lika känsliga av regn och går utmärkt att äta när du är på språng.

Smörgåsar eller lättlagade måltider: Se till att ha med dig mat så att du har tillräckligt med energi för att orka hela vägen. Enkla måltider som smörgåsar, pastasallad eller soppa behöver ingen eller väldigt enkel tillagning och är smidiga att packa med sig.

Återanvändbara bestick: Att använda återanvändbara bestick minskar avfallet och är mer miljövänligt. En spork är multifunktionell och tar inte mycket plats och det finns även smarta köksredskap designade för vandring och camping som är lätta att packa.

Soppåse: Att hålla naturen ren är avgörande under vandring. Att bära en soppåse för att packa ut allt avfall håller naturen ren och bevarar den för framtida vandrare.

För bilen

Lämna en kopia av din resplan: Det är viktigt att informera någon om dina vandringsplaner så lämna din resplan i bilen som en säkerhetsåtgärd. Denna information kan hjälpa sök- och räddningsteam att lokalisera dig om du inte kommer tillbaka ti tid eller går vilse. Din resplan bör innehålla detaljer om din planerade rutt, beräknad ankomsttid och annan viktig information.

Rena kläder och bekväma skor: Efter en vandring är det skönt att kunna byta ut fuktiga eller svettiga vandringskläder och skor mot något torrt och rent. Ha därför alltid en extra uppsättning kläder och ett par sköna skor i bilen som du kan byta till när du kommer tillbaka.

Extra vatten: Det är en bra idé att ha en extra vattenflaska i bilen så att du har rent vatten tillgängligt när du kommer tillbaka. Uttorkning är vanligt när man vandrar och det är viktigt att hålla uppe vätskebalansen i kroppen.

Kylväska med extra mat: Att ha extra mat i bilen när du kommer tillbaka från en dagsvandring är oftast en bra idé. Ibland kan du komma tillbaka senare än vad du beräknat eller så har du gjort åt med mer energi än du trodde. Att äta något för att hålla energinivån uppe kan vara bra innan bilresan hem.

Andra viktiga saker att packa  för olika typer av dagsvandringar

För dagsvandring på avlägsna platser

Visselpipa: En visselpipa är ett utmärkt verktyg när du vandrar på avlägsna platser eftersom den kan höras på långt avstånd och kan användas som en signal för räddningsteam om du går vilse eller skadas.

Vattenreningsmetod: När du är långt från civilisation och vattenkranar kan det vara bra att ha med en metod för att kunna rena vatten. På så vis behöver du inte bära med dig allt vatten du behöver från start samtidigt som du undviker att bli sjuk av föroreningar. Ett vattenfilter eller vattenreningstabletter kan ta bort eller döda skadliga bakterier och virus.

Eldstartare: Att ha möjligheten att tända en eld är viktigt vid nödfall eller om du behöver värma mat eller koka kaffe. Tändstickor eller tändare är ofta bra, men ett tändstål kan vara ett bättre alternativ när det är fuktigt eller blåsigt ute.

Skydd: Det är viktigt att vara beredd på oväntade väderförändringar eller skador när du vandrar i vildmarken. packa alltid med dig ett skydd som t.ex. en vindsäck eller bivacksäck så du är skyddad mot vind, regn och kyla.

Personlig nödsändare: En nödsändare är en GPS-enhet som skickar en nödsignal till räddningstjänsten. Detta är ett viktigt att ha med sig i händelse av en nödsituation, särskilt när man vandrar i avlägsna områden där mobiltelefontäckningen är begränsad eller obefintlig.

För dagsvandring i regn

Vattentäta byxor: När man ska ut på en dagsvandring brukar det ofta räcka med en vattentät jacka. Men om väderprognosen förutspår regn är det en bra idé att även packa ett par vattentäta byxor. Det finns vattentäta byxor som inte väger så mycket och som är enkla att packa med sig. Välj ett par med en dragkedja längst hela låret så behöver du inte ta av dig skorna när du tar på dig dem.

Handskar: Att ha på sig lätta handskar under regn kan hjälpa till att skydda dina händer och förhindra att de kyls ner av regnet.

Extra strumpor: Det är viktigt att alltid ta med extra strumpor när man vandrar. Blöta strumpor kan orsaka skav och blåsor, så ta alltid med ett extra par för att kunna motverka det.

För dagsvandring i snö

Isolerande jacka: En isolerande jacka är avgörande för att hålla dig varm i kalla temperaturer. Men även om du har en isolerande jacka ska du alltid klä dig i flera lager för att lättare reglera din kroppstemperatur.

Halkskydd: Halkskydd som broddar eller stegjärn ger extra grepp på hala och isiga ytor.

Varma strumpor: Varma strumpor hjälper till att hålla dina fötter torra och bekväma och förhindrar köldskador och hypotermi. Ullstrumpor var mycket bra isolerande egenskaper och behåller värmen även när de är blöta. De är också bra på att transportera fukt och har antibakteriella egenskaper. Därför är ullstrumpor ett perfekt val för vintervandring!

Handskar eller vantar: Handskar eller vantar håller händerna varma och skyddade från kyla och vind.

Underställsbyxor eller fodrade vandringsbyxor: Underställsbyxor eller fodrade vandringsbyxor isolerar dina ben bättre och hjälper dig att hålla dig varm och torr.

×