Fria fraktalternativ över 100€ & 30 dagars fria returer
Svensk design & kvalitet
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Jag besteg Fuji, Japans högsta berg

12 september 2023

Japan är mitt favoritställe att resa till och nyss kom jag tillbaka från min tredje resa dit. Jag har nämligen en syster som bor i Japan, som gör att jag lätt bokar en flygresa tillbaka. Jag har spenderat en del tid i Kyoto, Tokyo och Nagasaki - vilket jag hade kunnat skriva en lång text vardera om. Men här tänkte jag dela med mig av en upplevelse från min första Japanresa när jag och min familj besteg Japans högsta berg, Fuji-san, vars topp är 3776 meter över havet. 

Förberedelser och bra information att veta

Sedan tidigare har jag bestigit Ben Nevis som är Storbritanniens högsta berg och jag söker mig gärna till äventyr som känns lite extrema. Det är viktigt att förbereda sig mentalt för att det kan bli en jobbig vandring, men att det är värt det när man väl kommit upp.

Att ta sig till Japan kan kräva en del förberedelse och man kan hitta mycket bra information på nätet. Generellt är det bra att veta om att många japaner inte är särskilt bra på engelska (men de är oerhört trevliga och försöker gärna), samt att deras kultur skiljer sig mycket gällande artighet. Exempelvis hade du fått många sneda blickar ifall du äter en macka på tåget eller bussen, eller om du inte köar för att stiga på tåget. Men mycket sådant lär man sig på plats. Försök bara vara respektfull och inte särskilt högljudd.

Vi åkte direktbuss från Tokyo till Kawaguchiko vilket kostar omkring 2000 yen och tar cirka 2 timmar. Det ska även gå bra att ta tåg till Kawaguchiko station. Ett annat alternativ är att hyra bil vilket inte alls är dyrt i Japan. Vi anlände en dag innan i Kawaguchiko för att cykla runt Kawaguchikosjön och se Fuji-san, detta rekommenderas starkt! Det finns även annat att göra i Kawaguchiko - jag och min syster gick exempelvis på “music forest museum”.

Inför bestigningen är det bra att ha fixat en ryggsäck med lite proviant, solskyddsfaktor, och eventuellt extra kläder. Glöm inte heller bra vandringsskor, och solhatten när det är starkt UV-index. Vi valde att bestiga Fuji-san under augusti och kunde ha på oss tunna träningsbyxor och t-shirt hela vandringen utan att frysa på toppen.

Det är inte tekniskt svårt att bestiga Fuji-san, men man behöver vara relativt vältränad. Viktigt att också tänka på höjdsjuka. Bästa sättet att undvika illamående och trötthet är genom långsam uppstigning, men det finns också tabletter mot höjdsjuka som kan vara bra ifall man vet om att man tenderar att må dåligt vid höga höjder.

Bestigningen av Fuji-san

En av de mest populära sätten att bestiga berget på är genom att åka buss till Fuji Subaru, 5:e stationen. Det var vad jag och min familj valde att göra och vi anlände där runt klockan 09:00. När man kommit hit är man redan omkring 2300 m.ö.h. Det rekommenderas att man ska stanna här i cirka en timme för att acklimatisera sig. Detta valde vi dock inte att göra eftersom att vi kände oss lite stressade över att lyckas hinna tillbaka ner för att ta sista bussen tillbaka till civilisationen.

Vi vandrade på Yoshida trail mot toppen. Terrängen var oftast bra, speciellt i början men ibland var det backar med större stenar där man får gå försiktigt för att inte trampa snett. Utmed bergsvandringen finns det små stationer som framförallt säljer onigiri (risboll) och syrgas samt automater där man kan köpa olika kalla drycker. Det finns även toaletter som man ofta måste betala med småmynt för att få använda.

Min mamma blev höjdsjuk med huvudvärk och trötthet utmed vandringen och fick stanna med min pappa vid cirka 3200 m.ö.h, varpå jag och min syster gick upp till toppen. Det tog cirka 6 timmar att nå toppen av berget från 5:e stationen. Vid toppen finns det en vulkankrater då Fuji är en aktiv stratovulkan. Efter att ett par häftiga bilder var tagna började vandringen nedåt som kändes tuffare än uppstigningen då vaderna gjorde väldigt ont av träningsvärk. Att gå nerför berget tog omkring 4 timmar.

Sammanfattningsvis är Japan fantastiskt, och väldigt annorlunda från Sverige med en oerhört rik kultur. Det kan kräva en del förberedelse inför att åka till landet, men att bestiga Fuji-san klarar de flesta som är lite hurtiga.

Mina fem bästa tips innan du åker till Japan: 

  • Lär dig lite enkla japanska fraser som exempelvis “arigatou gozaimasu” vilket betyder tack så mycket. 

  • Läs gärna på lite om japansk kultur och religion av egenintresse men även för att visa respekt (exempelvis shintoism som är en av de största religionerna). 

  • Ifall du åker på sommaren, skippa långbyxor, tröjor och sneakers - ta med dig luftiga kläder och sandaler. Det är otroligt varmt och luftfuktigt under sommaren i större delarna av Japan. 

  • Det kan vara bra att ta ut lite japanska yen inför resan då Japan fortfarande använder kontanter till stor del. 

  • Ifall du ska stanna en längre tid i Japan så tipsar jag om att köpa “prepaid sim card” (finns på större elektronikbutiker i Japan och är relativt billigt). Då kan du använda mobildata när du vill och slippa vara bunden till wifi i köpcentrum exempelvis.

×